Klizište prijeti spomeniku na Tjentištu

Agencija
Klizište prijeti spomeniku na Tjentištu

Tjentište - Usljed obilnih padavina na području Foče, u blizini spomen-kosturnice na Tjentištu pojavilo se klizište, rekao je direktor Nacionalnog parka "Sutjeska" Dejan Pavlović.

"Klizište je odnijelo pola brda, stanje na terenu je zastrašujuće, a ugrožen je prostor na kojem se nalazi spomen-kosturnica i spomenik borcima stradalim u bici na Sutjesci", istakao je Pavlović.

Na području opštine Foča već drugi dan zabilježene su obilne padavine. 

Monumentalni spomenik od bijelog betona, u znak sjećanja na Bitku na Sutjesci u Drugom svjetskom ratu, rad Miodraga Živkovića, otkriven je 5. septembra 1971. godine.

Sastoji se od dva simetrično postavljena betonska krila, visine 19 metara, između kojih se nalazi prodor oblikovan borcima i kolonama u pokretu. Prošle godine počele su pripreme za njegovu restauraciju.

Prethodno je 1958. godine sagrađena Spomen-kosturnica u koju su pohranjeni posmrtni ostaci 3.301 borca bitke na Sutjesci.

jovanović: na licu mjesta utvrditi mjere za sanaciju klizišta

Direktor Instituta za urbanizam, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Stevan Jovanović rekao je Srni da će zajedno sa geolozima iz Instituta na Tjentištu sutra utvrditi šta je potrebno preduzeti da bi se krenulo u sanaciju, odnosno prije toga u ispitivanje samog klizišta u blizini Spomen–kosturnice na Tjentištu."U dogovoru sa ministrom za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenkom Golić, geolozi i ja ćemo krenuti put Tjentišta pa da sutra u toku dana vidimo koje su mjere potrebne", rekao je Jovanović.

On je rekao da će sutra obići teren i utvrditi šta je neophodno za sanaciju odnosno zaustavljanja klizišta.

Usljed obilnih padavina na području Foče, u blizini Spomen-kosturnice na Tjentištu pojavilo klizište koje je odnijelo pola brda i ugrozilo prostor na kojem se nalazi spomen-kosturnica i spomenik borcima stradalim u Bici na Sutjesci.

Na području opštine Foča već drugi dan zabilježene su obilne padavine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana