Кликом миша до вриједности стана или куће

Анита Јанковић-Речевић
Кликом миша до вриједности стана или куће

Бањалука - Куповина некретнина у Српској у будућности ће значајно бити олакшана захваљујући Регистру цијена непокретности помоћу којег ће заинтересовани грађани сваког тренутка моћи да провјере по којим цијенама се продају куће, станови и земљиште у свим дијеловима РС.

Регистар, који је грађанима доступан путем интернета, представила је јуче у Бањалуци Републичка управа за геодетске и имовинско-правне послове (РУГИП).

На представљању је истакнуто да су у сервис „ускладиштени“ сви купопродајни уговори склопљени од почетка ове године на територији РС, а на основу којих је вршен промет и књижење непокретности. Подаци из тих купопродајних уговора који се односе на цијену, површину и врсту непокретности од сада су јавно доступни грађанима и инвеститорима. Сервис омогућава праћење кретања цијена некретнина на тржишту, али и информације гдје су најскупље куће или станови, те гдје је најјефтиније земљиште. Послужиће и у изради планова и извјештаја неопходних за праћење тржишта, али и за потребе моделирања масовне процјене вриједности непокретности за потребе становништва, банака, инвеститора, процјенитеља.

Вршилац дужности директора РУГИП-а Босиљка Предраговић оцијенила је Регистар као битан јавни сервис, захваљујући којем је први пут успостављено тржиште непокретности у Српској. Нагласила је да ће лични подаци учесника у промету непокретности бити заштићени, док су локације кућа, станова и земљишта приближно одређене.

- Овај систем је веома значајан за економски развој РС, а информације доступне путем њега искључиво се односе на податке који су у складу са Законом о заштити личних података - рекла је Предраговићева и додала да се значај регистра огледа и у порасту бруто домаћег производа.

Истакла је да је успостављање и вођење Регистра омогућено захваљујући шведском донаторском пројекту за унапређење земљишне администрације у БиХ „ЦИЛАП“.

Потпредсједник Владе и министар правде РС Антон Касиповић рекао је да је у Регистар до сада евидентирано око 8.000 купопродајних уговора, истакавши да се директна корист од његовог успостављања и вођења огледа у успостављању транспарентног и стабилног тржишта.

- Реализација овог пројекта биће од снажне помоћи становништву и инвеститорима. Ови подаци могу обезбиједити квалитетан приступ инвеститорима који су потребни свакој земљи па тако и РС - рекао је Касиповић.

Захвалио је амбасади Шведске на донаторским средствима за успостављање регистра истакавши да без њихове подршке Српска сама не би успјела да заврши овај пројекат.

Амбасадор Шведске у БиХ Андерс Хагелберг истакао је да је земљишна администрација од животне важности за привреду БиХ, јер доноси више улагања.

- Регистар цијена непокретности значи мање неизвјесности, а више инвестирања. Ствара се и прилика за повезивање са праведним системом опорезивања - рекао је Хагелберг и додао да је Шведска у великој мјери присутна у БиХ с циљем да допринесе напредовању БиХ ка интеграцији према Европској унији. Истакао је да финансијски допринос Шведске ове године износи око 16 милиона евра, од чега се један дио односи на област земљишне администрације.

Предсједник Скупштине Удружења посредника у промету некретнинама РС Манојло Поповић истиче да ће захваљујући Регистру тржиште некретнина коначно бити уређено.

  • Још је рано говорити о предностима које ће систем донијети јер је све у повоју, али је евидентно да ће се тржиште коначно ускладити и више неће бити јавашлука - рекао Поповић.

Регион

Предности регистра цијена непокретности Шведска, Данска и Холандија користе од 1980. године, а од земаља региона овакве регистре успоставиле су Србија, Македонија и Словенија.

Његово успостављање значајно је за послове експропријације, креирање политике употребе земљишта, али и за узимање хипотекарних кредита.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана