Klik na telefonu šalje vodu u voćnjake

Milijana Latinović
Klik na telefonu šalje vodu u voćnjake

Banjaluka - Sisteme za navodnjavanje treba birati u zavisnosti od toga koje poljoprivredne kulture se uzgajaju, pa tako oni kap po kap odgovaraju za sve voćnjake i vinograde, a usavršeni su do te mjere da ih je moguće automatizovati i pokrenuti pametnim telefonom.

Rekao je ovo profesor Mladen Todorović sa Odsjeka za upravljanje vodnim i zemljišnim resursima na Mediteranskom agronomskom institutu u Bariju u Italiji.

Todorović je u Srpskoj angažovan na projektu razvoja navodnjavanja, koji realizuje Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS s ciljem modernizacije i jačanja postojećih kapaciteta na republičkom nivou.

- Za povrtarske kulture pogodniji su sistemi koje je moguće pomjerati s jednog mjesta na drugo, dok se na otvorenim parcelama navodnjava kišenjem, odnosno sistemima koji raspršuju vodu po cijeloj parceli - rekao je Todorović i dodao da treba izbjegavati navodnjavanje od deset do 16 časova, jer voda tada brzo ispari.

Dodao je da sistemi za navodnjavanje garantuju visoke prinose usjeva i ekonomsku dobit proizvođačima, ako ih koriste na pravi način.

- U toku je izgradnja sistema za navodnjavanje u Bratuncu i Trebinjskom polju, koji će omogućiti stabilniju proizvodnju, veće prinose i dobit proizvođačima - rekao je Todorović.

Ističe da je grupa poljoprivrednih stručnjaka i proizvođača iz Bratunca nedavno boravila u Italiji kako bi vidjeli na koji način se sistemi za navodnjavanje koriste tamo.

- Proizvođači moraju znati kakvo je zemljište na kojem uzgajaju voće, povrće ili žitarice, kakva je klima i koji sistemi za navodnjavanje se mogu koristiti na tim parcelama. Na taj način moguće je kontrolisati stanje vlage u zemljištu i pravilno navodnjavati - pojasnio je Todorović.

On je istakao da poljoprivrednici treba da vode računa i o tome da biljkama ne daju previše vode, jer to može uticati na smanjenje prinosa i kvaliteta plodova.

- Klima se promijenila, padavine su rjeđe, ali kad se dese, padne veća količina kiše. Potrebno je urediti riječna korita da bi mogla propustiti veću količinu kiše - rekao je Todorović.

Iz Ministarstva poljoprivrede podsjećaju da je u okviru mjera podrške za zasnivanje novog ciklusa proizvodnje u Srpskoj obezbijeđeno pet miliona maraka za izgradnju sistema za navodnjavanje.

Površine

Todorović kaže da su veoma male površine u Srpskoj u sistemu navodnjavanja.

- Ista situacija je i ako gledamo na nivou BiH. Od ukupne površine koja bi mogla biti u sistemu navodnjavanja, u BiH se navodnjava svega šest odsto - rekao je Todorović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana