Клик на телефону шаље воду у воћњаке

Милијана Латиновић
Клик на телефону шаље воду у воћњаке

Бањалука - Системе за наводњавање треба бирати у зависности од тога које пољопривредне културе се узгајају, па тако они кап по кап одговарају за све воћњаке и винограде, а усавршени су до те мјере да их је могуће аутоматизовати и покренути паметним телефоном.

Рекао је ово професор Младен Тодоровић са Одсјека за управљање водним и земљишним ресурсима на Медитеранском агрономском институту у Барију у Италији.

Тодоровић је у Српској ангажован на пројекту развоја наводњавања, који реализује Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде РС с циљем модернизације и јачања постојећих капацитета на републичком нивоу.

- За повртарске културе погоднији су системи које је могуће помјерати с једног мјеста на друго, док се на отвореним парцелама наводњава кишењем, односно системима који распршују воду по цијелој парцели - рекао је Тодоровић и додао да треба избјегавати наводњавање од десет до 16 часова, јер вода тада брзо испари.

Додао је да системи за наводњавање гарантују високе приносе усјева и економску добит произвођачима, ако их користе на прави начин.

- У току је изградња система за наводњавање у Братунцу и Требињском пољу, који ће омогућити стабилнију производњу, веће приносе и добит произвођачима - рекао је Тодоровић.

Истиче да је група пољопривредних стручњака и произвођача из Братунца недавно боравила у Италији како би видјели на који начин се системи за наводњавање користе тамо.

- Произвођачи морају знати какво је земљиште на којем узгајају воће, поврће или житарице, каква је клима и који системи за наводњавање се могу користити на тим парцелама. На тај начин могуће је контролисати стање влаге у земљишту и правилно наводњавати - појаснио је Тодоровић.

Он је истакао да пољопривредници треба да воде рачуна и о томе да биљкама не дају превише воде, јер то може утицати на смањење приноса и квалитета плодова.

- Клима се промијенила, падавине су рјеђе, али кад се десе, падне већа количина кише. Потребно је уредити ријечна корита да би могла пропустити већу количину кише - рекао је Тодоровић.

Из Министарства пољопривреде подсјећају да је у оквиру мјера подршке за заснивање новог циклуса производње у Српској обезбијеђено пет милиона марака за изградњу система за наводњавање.

Површине

Тодоровић каже да су веома мале површине у Српској у систему наводњавања.

- Иста ситуација је и ако гледамо на нивоу БиХ. Од укупне површине која би могла бити у систему наводњавања, у БиХ се наводњава свега шест одсто - рекао је Тодоровић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођене 23 бебе
Рођене 23 бебе
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана