Klekovača će biti najreprezentativniji turistički centar

Marina Čigoja, Foto: F. Šurlan
Klekovača će biti najreprezentativniji turistički centar

Banjaluka - Turistički centar "Klekovača" kod Drinića, čija će izgradnja biti završena za 12 godina, biće jedan od najreprezentativnijih turističkih centara ovog dijela Evrope.

Rekao je to u petak predsjednik RS Milorad Dodik poslije prezentacije na kojoj su investitori predstavili aktivnosti na realizaciji projekta Turistički centar "Klekovača".

U idućih 12 godina u ovaj turistički centar trebalo bi da bude uloženo 338 miliona evra.

Dodik je rekao da je ovaj impozantan projekat jedan od najvažnijih za Srpsku, te da on sada ulazi u fazu realizacije.

- Investitor, koji želi da na planini Klekovači izgradi turistički centar, do sada je uložio u projektnu dokumentaciju više od 2,5 miliona evra, što govori o ozbiljnosti i naporima da se osmisli veliki projekat koji predstavlja izazov i za investitore i za RS - istakao je Dodik.

On je naglasio da je Srpska od početka pružila nesumnjivu podršku ovom projektu.

- Ta podrška je danas još veća, jer su studija opravdanosti i prezentacija koju smo vidjeli pokazali da je investitor opredijeljen da gradi ovakav kompleks - istakao je Dodik.

On je rekao da je na Klekovači investitor već otkupio dio zemljišta i dodao da je potrebno graditi komunikacijske i druge logističke uslove.

- Investitor je dobio koncesiju za istraživanje i eksploataciju vode, a RS će u svom prostornom planu planirati da do Klekovače dovede komunikaciju koja će omogućiti da se na najbrži i najsigurniji način tamo stigne - rekao je Dodik.

Ministar trgovine i turizma RS Bakir Ajanović rekao je da će Turistički centar "Klekovača" kod Drinića biti najvažniji projekat za turizam Srpske.

- Izgradnja centra trajaće 12 godina, biće otvorena nova radna mjesta, a biće zastupljene i najmodernije svjetske tehnologije u zaštiti životne sredine - rekao je Ajanović i dodao da će ovaj centar, osim skijališta, pružiti mogućnost i za ljetni turizam.
Vlasnik "Maler grupe", koja je jedan od investitora, Gerhard Maler rekao je da će ovaj projekat, na kojem rade već dvije godine, sada i konkretno biti pokrenut.

- Velika nam je čast što možemo investirati u BiH i nadam se da ćemo uskoro započeti i sa radovima na ovom projektu - dodao je Maler.

Član Međunarodne skijaške federacije i Hrvatskog skijaškog saveza Reno Flajs rekao je da ovaj projekat ne samo da pruža vrhunsku turističku, nego i sportsku ponudu za sve vrste skijanja, na kojem će moći da se održavaju takmičenja za sve discipline.

On je naglasio da će i povezanost sa autoputem i aerodromima koji su u blizini još više otvoriti vrata ovom projektu.

Vlada RS dala je saglasnost na zaključivanje okvirnog sporazuma o razvoju i izgradnji ski-centra na području planine Klekovače u vrijednosti 338 miliona evra. 

Saglasnost je data na zaključivanje okvirnog sporazuma između Vlade Srpske i međunarodne poslovne grupacije "Alpin alianz projektent vinklungs GmbH", banjalučkog preduzeća "GB invest" i firme "Loma" iz Petrovca.

Izgradnja

U prvoj fazi izgradnje Turističkog centra Klekovača, koja je vrijedna 218 miliona evra, planirana je, između ostalog, izgradnja dvije žičare i četiri ski-lifta. Centar će raspolagati ski-stazama dužine oko 19 kilometara, poligonom za bordere i velikim polaznim platoom. Na platou će se nalaziti i mjesta za odmor i zabavu na otvorenom tokom cijele godine.

U drugoj i trećoj fazi biće izgrađeno još sedam žičara i ski-liftova. Završetkom treće faze, skijališta TC "Klekovača" imaće 47 staza ukupne dužine 66,5 kilometra. U funkciji će biti 17 žičara i ski-liftova, a kapacitet prevoza biće 10.000 skijaša istovremeno. Planirano je da se, u fazama, izgradi hotelski kompleks sa deset hotela.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana