Kladionice zatvorile vrata, poslanici na potezu

Milijana Latinović
Kladionice zatvorile vrata, poslanici na potezu

Banjaluka - Kladionice širom Srpske juče su zatvorile vrata u znak protesta zbog Prijedloga zakona o igrama na sreću, koji će se danas po hitnom postupku naći pred poslanicima u Narodnoj skupštini RS.

Predsjednik Vlade RS Radovan Višković rekao je juče da je interes Srpske da usvajanjem zakona o igrama na sreću zakonski uredi ovu oblast i obezbijedi više novca u budžetu.

- Ogroman novac se preliva u privatne džepove i neko to štiti, da tako i ostane. Postoje priređivači kojima za pet dana ističu licence i više su nego zainteresovani da izlobiraju da rasprava traje narednih pet dana da bi produžili licencu po starom zakonu - naglasio je premijer Srpske i podsjetio da RS jedina u okruženju nije promijenila taj zakon. Višković je dodao da se ovaj zakon nalazi u hitnoj proceduri, te da će svi amandmani koji će unaprijediti ovaj zakon biti usvojeni bez obzira na to od koga dolaze. Komentarišući protest priređivača igara na igru rekao je da to nema veza sa njihovom ugroženošću.

- Pročitao sam da ćemo izgubiti 60 miliona KM, 15.000 radnih mjesta. U budžetu RS za ovu godinu od igara na sreću planirano je 27 miliona KM, pa ne znam kako ćemo izgubiti 60 miliona. Kako je ugroženo 15.000 radnih mjesta kada u toj industriji ima 2.300 radnih mjesta? Moguće da je zaposleno 15.000 radnika, ali u tom slučaju onda njih 13.000 rade na crno - rekao je Višković.

S druge strane, vlasnici kladionica koji su juče obustavili rad i na svoje objekte stavili obavještenja kojima izražavaju protest, tvrde da će im novi zakon ugroziti poslovanje.

- Želimo da skrenemo pažnju javnosti i poslanicima na negativne posljedice po RS ukoliko bude usvojen novi zakon o ograma na sreću. To su gubljenje radnih mjesta, prihoda u budžetu RS, zatvaranje poslovnica i preseljenje svih onlajn priređivača u druge države - naveli su u sportskoj kladionici “Mocart”.

U kladionici “Vilijams” su istakli da nisu sigurni da li će zbog novog zakona uspjeti da zadrže igrače iz Srpske, kao ni igrače iz inostranstva.

- Novim zakonom kojim se zabranjuju uplate i isplate u internet igrama u poslovnicama direktno se ide na radnike i iznajmljivače poslovnih prostora. Oduzimaju nam se elektronske igre i ono malo što imamo od tih igara, jer kod nas nisu ni zastupljene značajno, ali će direktno pogoditi velike priređivače tih igara, koji isključivo profit ostvaruju putem elektronskih igara - rekli su u “Vilijamsu”.

Šef Kluba poslanika SNSD-a u Parlamentu Srpske Igor Žunić očekuje da će predloženi zakon danas biti usvojen.

- Kod velikih prihoda postoje lobiji koji ne žele da im se dio dobiti oduzme, a ovaj zakon ide u tom pravcu, jer bi trebao da dovede do toga da se igre na sreću više ne oporezuju paušalno, kao do sada. Srpska bi na ovaj način imala više prihoda, a ne vidim ni zašto je sporno i da se “Lutriji RS” daju veća ovlašćenja, nije to nikakav monopol - rekao je Žunić.

Da je oblast igara na sreću potrebno bolje urediti smatra i šef Kluba poslanika PDP-a u NSRS Perica Bundalo, koji kaže da zakon ipak nije morao ići u hitnu proceduru.

- Kamo sreće da smo u situaciji da potpuno zabranimo igre na sreću, jer kladionice posjećuju čitave porodice. Mi smo za to da ova oblast bude bolje uređena i da prihodi u budžetu po ovom osnovu budu veći nego što su bili, ali smatramo da pojedine stvari u predloženom zakonu treba doraditi - rekao je Bundalo, ne želeći da precizira kako će poslanici iz njegove stranke glasati kada je riječ o ovom pitanju.

Izmjene

U Ministarstvu finansija RS ranije su naglasili da se novim zakonom ne mijenja pravo priređivanja igara putem automata, kazina, kladionica i lutrijskih igara, već da se modifikuju uslovi kada je riječ o pitanju naknada i računarskog sistema.

- Pravo na priređivanje elektronskih igara na sreću postaje isključivo pravo “Lutrije RS” - pojasnili su u ministarstvu i dodali da su dobici od igara na sreću do sada bili oporezovani samo iz lutrijskih igara, što je neravnopravno u odnosu na druge dobitnike, zbog čega je predloženo da se oporezuju svi dobici u igrama preko 100 KM.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana