Кишно љето скратило откосе, фармери у страху због мање количине сијена

nezavisne.com
Кишно љето скратило откосе, фармери у страху због мање количине сијена

Бањалука, Сарајево - Овогодишње кишно љето скратило је откос траве па су фармери у страху како ће прехранити стоку предстојеће зиме, будући да су количине прикупљеног сијена упола смањене.

Боје се, како кажу, да ће то проузроковати и повећање цијене ове сточне хране, а Винка Савић, пољопривредни произвођач из Верића, код Бањалуке, истиче за “Независне” да због кише, која је скоро цијело љето падала, нису успјели да прикупе довољне количине сијена.

“Обилне кише и временске непогоде само су додатно одмогле откосу траве и сакупљању сијена. Када имаш много грла стоке највећа је брига када је овако неповољна година како их прехранити”, жали се Савићева и додаје да је, осим кише, велику штету причинио и град.

“Успјела сам да прикупим око 50 одсто сијена. Али, да бих имала за цијелу годину мораћу да докупим како бих могла прехранити стоку преко зиме”, додаје Савићева.

Осим недовољне количине прикупљеног сијена, пољопривреднике брине и његов квалитет, па тако Стојан Маринковић, предсједник Савеза удружења пољопривредних произвођача РС,  каже за “Независне” да је квалитет ове сточне хране смањен јер је ове године било пуно кишних дана, који су били згуснути.

“Људи су покошену масу морали неколико пута превртати да би се осушила”, објашњава он и додаје да велики фармери више сакупљају сјенажу него што суше сијено.

Један од њих је и бијељински сточар Небојша Ђокић, који истиче да ове године није имао проблема с приносом сијена.

“Будући да сијено спремамо у силажу, а имали смо потребну механизацију, успјели смо да током јуна и јула покосимо ливаде”, казао је Ђокић.

И  Владимир Усорац, предсједник Удружења пољопривредних произвођача и мљекара РС, каже да ономе ко се не бави озбиљно пољопривредом може да фали сијена, али су сви озбиљни произвођачи, по његовом мишљењу, успјели да га обезбиједе.

Међутим, Маринковић истиче да су, за разлику од ових фармера, људи који имају мање капацитете и немају ту могућност били принуђени на обезбјеђивање суве масе сијена, које је скоро на свим просторима ове године било тешко припремити на адекватан и квалитетан начин. Додаје да ће сигурно у наредном периоду доћи до веће потражње за сијеном.

Пољопривредници у ФБиХ истичу да ће фармери имати јако мало сијена, јер су биле честе кише, тако да, како каже Неџад Бићо, предсједник Удружења пољопривредника ФБиХ, ова година се “наоблачила” за сточну храну.

“Много је покошене  траве  пропало  јер није било топло вријеме и није се могла осушити. Сигурно ће сточари бити у кризи за сијено”, казао је Бићо и сматра да се у наредном периоду може очекивати да дође до скока цијена сијена.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана