Киша пожњела пшеницу, принос нижи и до 20 одсто

Милијана Латиновић
Киша пожњела пшеницу, принос нижи и до 20 одсто

Бањалука - Жетва пшенице на пољима широм Републике Српске касни због временских неприлика, а забринути ратари кажу да је у појединим крајевима принос нижи и до 20 одсто у односу на прошлу годину.

Иако је већ требало да комбајни буду у пољима, киша је и ове године омела жетеоце. Ратари страхују да би уколико жива у термометру нагло скочи идућих дана и квалитет рода могао бити под знаком питања.

Предсједник Савеза удружења пољопривредних произвођача РС Стојан Маринковић рекао је јуче за “Глас Српске” да је ситуација на терену за сада задовољавајућа, али да пољопривредници стрепе да би и пшеница, која је у добром стању, могла пропасти ако нагло угрије.

- Требаће још бар десетак дана да умјерено грије сунце да осуши класје, да би жетва могла почети. Према првим процјенама, очекујемо приносе између четири и шест тона по хектару, у зависности од тога да ли су ратари на вријеме заштитили усјеве и спровели све агротехничке мјере. У појединим крајевима род је подбацио због лошег времена и до 20 одсто - рекао је Маринковић.

Додао је и да су произвођачи јуче на састанку са представницима Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде РС усагласили став да би откупна цијена хљебног жита требало да буде формирана по угледу на најближе берзе, новосадску и ону у Будимпешти.

- Вођени тиме, препоручена цијена би требало да износи 0,35 КМ по килограму. Мислим да можемо бити задовољни уколико та цијена буде договорена, јер ипак је пшеница роба чију цијену диктирају велике свјетске берзе - истакао је Маринковић.

Пољопривредник из Бијељине Бошко Радић, који хљебно жито сије на око 40 хектара, каже да је киша “кумовала” овогодишњој пшеници, те да прогнозе нису баш најбоље.

- За који дан комбајни ће кренути у поља. Род је подбацио, а и квалитет је под знаком питања - рекао је Радић.

Да ће пшенице у силосима ове године бити мање каже и пољопривредник из Ламинаца код Градишке Ранко Сарајлић.

- Пшеницу сам засијао на око 90 хектара. Жетва касни, а и принос је подбацио у односу на лани и то све због кише - рекао је Сарајлић.

Коментаришући предложену откупну цијену хљебног жита, Сарајлић каже да ратарима без подстицаја нема опстанка.

- Цијена још није договорена, само је предложено да би требало да буде око 0,35 КМ. То је буквално на ивици рентабилности - казао је Сарајлић.

У ресорном министарству истичу да је препоручена цијена пшенице у овој години формирана на основу цијене пшенице у Србији плус трошкови превоза.

- Свака цијена испод тога ишла би на штету домаћих произвођача - саопштено је из Министарства пољопривреде.

Сјетвене површине

У Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде РС истичу да је у Српској пшеницом засијано више од 45.000 хектара.

- Очекивани принос у овој години на парцелама гдје су испоштоване све агротехничке мјере износиће између шест и седам тона, док је просјечан принос за РС око четири и по тоне - навели су у министарству.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана