Кирија у Бањалуци и до 1.200 марака

Марина Чигоја дописници
Кирија у Бањалуци и до 1.200 марака

Бањалука - Потражња за изнајмљивањем станова у Српској је у порасту, а најприступачније цијене су у Приједору, гдје је кирија у просјеку око 150 марака, док је најскупља Бањалука, у којој се цијене крећу од 250 КМ па и до 1.200 КМ.

У агенцијама за некретнине које се баве изнајмљивањем станова кажу да цијене варирају у зависности од локације и површине стана. Власник агенције за продају некретнина "Сензор" из Бањалуке Манојло Поповић је рекао да се код њих цијене крећу од 250 КМ па навише. Према његовим ријечима, станове углавном траже студенти и ђаци.

- Боље опремљени станови се крећу од 400 до 1.200 марака, а најтраженији су они у центру града. Центар траже и студенти и ђаци, а поготово пословни људи - нагласио је Манојловић и додао да је значајан број и странца који у Бањалуци изнајмљују станове.

Потражња за изнајмљивањем станова прилично је велика и у Бијељини. У агенцији за промет некретнина "Астра" су рекли да станове које имају у понуди веома брзо издају.

- Углавном се траже једнособни станови и то највише у центру града. У зависности од тога како су опремљени цијене се крећу од 200 до 350 марака - нагласили су у овој агенцији и додали да се на периферији станови могу наћи и за 160 КМ.

Када су у питању веће површине, казали су да људи углавном траже куће, јер су доста повољније од станова.

- Станови од двије до три спаваће собе се крећу и до 350 КМ, док су куће јефтиније за 100 до 150 КМ - казали су у "Астри".

Интересовање за изнајмљивање станова у Градишци посљедњих мјесеци је знатно повећано, а цијене се крећу од 200 до 350 КМ.

- Интересовања увијек има, а поготово у вријеме годишњих одмора, када долазе људи из дијаспоре. У Градишци имамо чак и мањак станова, јер је потражња огромна, а кирије се крећу од 200 до 350 КМ - казао је власник агенције "Сити" из Градишке Слободан Бенцуз.

Изнајмљивања станова у Фочи кошта од 150 до 400 марака без режија, а најбоље муштерије су студенти.

- Живим са цимерима у једнособном стану који је удаљен десетак минута од центра. Плаћамо мјесечно 360 марака, без режија, односно нас тројица по 130 КМ - казао је студент Борис Његомировић.

Млади брачни пар Ранко и Бранкица Вуловић размишљају да купе стан, али кажу да су цијене за фочански стандард папрене.

- До новог стана сада можемо само уз стамбени кредит, који је данас веома ризичан - испричао је овај млади брачни пар.

У Приједору се станарине крећу од 150 до 200 КМ, а у понуди су углавном једнособни и двособни станови, као и дијелови кућа. Немања К., који је скоро изнајмио стан, истакао је да му цијена од 150 КМ одговара, али да није имао неког већег избора, те да је стан за своју породицу тражио готово три мјесеца. Цијене станова у Требињу такође варирају, а крећу се од 150 КМ у удаљеним дијеловима, па све до 250, 300 КМ у центру града.

Добој

Након поплаве велики број Добојлија, којима су куће поплављене у потрази је за привременим смјештајем, те је због тога повећана потражња. Међутим, понуда је мала, тако да је у Добоју тешко изнајмити стан. Уколико неко и успије да нађе одговарајући простор, цијена, која није примамљива, га одбије. Добојлије сматрају да су цијене по којима се станови издају скочиле у односу на период прије поплавног таласа. Цијена издавања једнособних станова је између 250 и 300 КМ, а најам двособног стана креће се од 300 до 400 КМ, док је за најам гарсоњере потребно издвојити од 200 до 300 КМ.

Цијена станарине:

Бањалука    250 - 1.200 КМ

Бијељина    200 - 350 КМ

Градишка   200 - 350 КМ

Фоча           150 - 400 КМ

Приједор    150 - 200 КМ

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана