Кинезима енглески лакши од српског

Милијана Латиновић
Кинезима енглески лакши од српског

Бањалука - Жеља за путовањима и упознавањем свјетских култура многе студенте из Републике Српске води у иностранство, а међу њима су и Катарина Јеремић и Анђела Гаћо које су се отиснуле у далеку Кину да би тамошње малишане неколико мјесеци подучавале енглеском језику.

Захваљујући програмима културолошке размјене, домаћи студенти који веома добро познају енглески језик добили су прилику да учећи Кинезе језик који ни њима није матерњи, упознају дјелић културе старе 5.000 година. Обилазак милионских градова, учење мандаринског језика и конзумирање кинеских специјалитета само су дио онога што очекује све оне који се отисну у ову авантуру.

Студентица бањалучког Технолошког факултета Катарина прије неколико дана вратила се са Далеког истока. Заљубљена у чари путовања, провела је тамо три мјесеца, а прије тога боравила је десет мјесеци у Америци. Пропутовала је до сада 20 земаља и већ увелико пакује кофере за лет до неке нове дестинације.

- Програм културолошке размјене са Кином је изузетно добра прилика за младе који желе да у овој земљи проведу од три до 12 мјесеци и стекну феноменално искуство. Имала сам срећу да дођем у породицу у којој сам се заиста осјећала као код куће. Настојали су да ми покажу сваки педаљ своје земље и да заиста осјетим дух Кине, а ја њих да научим српски, али није ишло. Ни ријеч нису проговорили, јер им је наш језик претежак - испричала је Катарина.

За вријеме боравка у Кини подучавала је енглеском језику десетогодишњу дјевојчицу у породици у којој је боравила.

- Моја обавеза била је да два сата дневно подучавам дјевојчицу, а преостало вријеме имала сам само за себе. Иако ми је испочетка било чудно што сам већи дио дана слободна, брзо сам се навикла и то вријеме искористила најбоље што сам знала - казала је она и додала да се школство у Кини много разликује од нашег образовног система и да дјеца тамо већ у вртићу почињу учити стране језике и борилачке вјештине.

За три мјесеца обишла је осам градова из којих се кући вратила са прегршт најљепших успомена.

- Одушевљена сам њиховим животним навикама, посебно исхраном која је много здравија него код нас. Кинези пију топлу воду и једу кувану салату, а послије вечере обавезне су чајанке, које представљају један вид породичног дружења. Фасцинирало ме је то што у једном мјесту на југозападу Кине људи послије вечере шетају у пиџамама што је код нас незамисливо - испричала је Катарина.

Додаје да су је често загледали на улици јер је другачија и тражили да се фотографишу с њом. Посљедња адреса на којој је боравила прије него што је купила повратну карту за родни Добој био је Хонгконг који је на њу оставио најснажнији утисак.

Већ мјесец у Кини борави и Анђела Гаћо из Пала. Збуњеност коју је осјетила на почетку, каже, временом су замијенили одушевљеност и фасцинираност кинеским метрополама, људима и обичајима.

- Кина је сасвим посебна и другачија земља, коју треба посјетити. Ова земља једноставно оставља без даха и свима који су у прилици препоручила бих да путују на Далеки исток и осјете чари најмногољудније земље свијета. Првих неколико дана сви буду шокирани, баш као што сам и ја била, али се временом навикну. Могу вам рећи да се на "штапиће" још навикавам - испричала је Анђела и додала да јој је животна жеља да путује свијетом и учи стране језике.

Зарада

Катарина Јеремић је испричала да је циљ путовања културолошка размјена, а не зарада, иако студенти имају џепарац за вријеме боравка у Кини.

 - Породице нам обезбјеђују смјештај и храну и сносе све трошкове тамо, а ми добијамо мјесечни џепарац у износу од 1.500 јуана, што је нешто више од 350 марака. Имамо и плаћен курс кинеског језика, а на крају програма добијамо и одређени бонус - рекла је Катарина.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана