Kineski jezik učiće đaci u pet škola

Anita Janković-Rečević
Kineski jezik učiće đaci u pet škola

Banjaluka - Učenici četiri osnovne i jedne srednje škole u Srpskoj u narednom periodu imaće priliku da uče kineski jezik, a stručnjaci smatraju da bi im znanje ovog jezika u budućnosti moglo biti veoma korisno budući da je Kina nezaobilazan centar moći u svijetu.

U Ministarstvu prosvjete i kulture RS navode da će se kineski jezik izučavati fakultativno, a osnovne škole čiji đaci će moći da uče ovaj jezik su "Sveti Sava" iz  Istočnog Novog Sarajeva, škola "Georgi Stojkov Rakovski" iz Banjaluke, "Sveti Sava" iz Doboja i "Srbija" iz Šamca. Izučavanju kineskog jezika svoja vrata odškrinuo je i Srednjoškolski centar "Foča" iz Foče. 

Prva slova i riječi na kineskom jeziku već idućeg mjeseca naučiće đaci Osnovne škole "Sveti Sava" u Istočnom Novom Sarajevu, gdje će u petak biti otvorena prva učionica za učenje ovog jezika.

Direktorica ove obrazovne ustanove Danijela Mrda ističe da je kabinet opremljen najsavremenijom opremom zahvaljujući donaciji ambasade Kine u BiH, u vrijednosti 13.000 KM.

- Nabavili smo novi namještaj, računare, kineske ukrase, a tu je i tač skrin multimedijalna tabla. Prvi časovi biće organizovani već u februaru, a u ovom polugodištu 147 naših učenika različitog uzrasta pohađaće nastavu kineskog jezika - rekla je Mrda.

Ona je istakla da će Republički pedagoški zavod zajedno sa ambasadom Kine u BiH pratiti sve aktivnosti u vezi sa nastavnim planovima i programom, a predavači će biti iz Kine i RS.

-  Konfučijev institut će ponuditi predavače iz Kine, ali će u radu učestvovati i studenti i svršeni studenti kineskog jezika Univerziteta u Istočnom Sarajevu - kazala je Mrda.

Predstavnici kineske ambasade juče su obišli tri preostale osnovne škole u Srpskoj  u kojima će se izučavati kineski jezik kako bi dogovorili pojedinosti rada.

Direktorica OŠ "Sveti Sava" iz Doboja Radmila Dakić  kaže da još ne zna kada će tačno njihovi đaci krenuti sa učenjem kineskog, ali očekuje da bi to moglo biti kroz mjesec-dva. 

- Dogovorili smo se da do kraja sedmice dostavimo tačan broj učenika koji su zainteresovani za učenje jezika, a ambasada će nam ubrzo nakon toga obezbijediti predavača i udžbenike. Dovešće učitelje iz Kine i oni će ih plaćati, a na nama je samo da obezbijedimo prostor - rekla je Dakićeva. Dodala je da će se nastava odvijati u grupama, po dva časa sedmično.

- Postoji mogućnost da nam pomognu u opremanju kabineta audio-vizuelnom opremom kako bi djeca brže i lakše savladava jezik. Smatram da je ovo izuzetna prilika koja nam se pružila jer što više jezika znaš, više vrijediš i sigurna sam da će usvojeno znanje djeci biti korisno u budućnosti - rekla je Dakićeva i istakla da ovu školu  pohađa nekoliko učenika kineske nacionalnosti.

Direktor banjalučke OŠ "Georgi Stojkov Rakovski" Dušan Mišljenović ističe da je u anketi sprovedenoj prošle godine pedesetak učenika izrazilo interesovanje za učenje kineskog jezika.

- Na sastanku sa predstavnicima kineske ambasade smo dogovorili da popunimo aplikaciju kako bi imali osnov za traženje nastavnika u Pekingu. Vjerujemo da ćemo to brzo završiti i da će nastava krenuti već od marta - rekao je Mišljenović.

Daleki istok

Jezici sa Dalekog istoka ubrajaju se među najteže za učenje, a na vrhu liste nalazi se kineski, koji je i jedan od najstarijih svjetskih jezika. Kinesko pismo ima šest vrsta znakova, ali je gramatika jednostavna, jer za razliku od srpskog jezika, nema padeža, rodova, množine i jednine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana