Кинески језик на прагу наших школа

Драгана Орловић
Кинески језик на прагу наших школа

Бањалука - У основне и средње школе у Републици Српској требало би увести кинески као други страни језик, а његово познавање постаје све већа потреба.

Поручили су то јуче званичници РС након посјете еминентних кинеских професора, који су на бањалучком Факултету политичких наука одржали предавање под називом "Кина - појас и пут". Предсједник РС Милорад Додик сматра да би било веома корисно за грађане Српске да се размотри могућност да у школе буде уведен кинески.

- Највећа препрека за увођење овог језика у школе је недостатак кадра. Међутим, кинеска страна је спремна да помогне у том погледу, путем волонтера, који би овдје били наставници - рекао је Додик.

Он је додао да је Кина, као глобални економски и војно-политички фактор, заинтересована за глобалне процесе, а да Српска има велико интересовање за сарадњу са овом земљом.

Нагласио је да Српска има интересовање за развој инфраструктуре и сарадњу са Кином. 

- Већ смо један значајан пројекат реализовали са Кином, а то је изградња Термоелектране "Станари". Важно је и формирање економских зона, оне су дио економског успјеха Кине - додао је Додик.

И премијерка РС Жељка Цвијановић сматра да постоји потреба за увођењем кинеског језика у наше школе.

- Неки дан сам разговарала у Београду о томе колико је потенцијала и разних понуда из Кине, а колико у ствари немамо лиценцираних туристичких водича који познају кинески језик. Указали смо и на то да је тешко пронаћи преводиоце и људе који су укључени у фирме које Кинези овдје успостављају - казала је Цвијановићева.

Она је додала и да Српска може имати економски интерес уколико буде укључена у концепте које спроводи Кина.

Угледни професор из Кине Ји Џун истакао је да Кина предлаже заједнички економски развој свих земаља, за шта је неопходно промовисати иницијативу "Кина - појас и пут".

Амбасадор Кине у БиХ Чен Бо рекла је да Кина има значајне економске успјехе и да је у овој земљи стотине милиона људи извучено из сиромаштва.

- Са РС која је активно укључена у нашу иницијативу, успјешно сарађујемо, што је видљиво и из реализације пројекта изградње Термоелектране "Станари" - казала је Чен.

Мост

Ректор Универзитета у Источном Сарајеву Радослав Грујић изјавио је да сарадња са универзитетима из Шангаја, Пекинга и руског града Перма не треба остати само на нивоу академских питања, већ да ове високошколске установе буду мост за ширење културе међу регионима, као и за привредну сарадњу. Он је истакао и да је Универзитету у Источном Сарајеву велика част што је угостио ректоре тих универзитета.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана