Kineska injekcija zdravstvu od 300 miliona dolara

Dragana Keleč
Kineska injekcija zdravstvu od 300 miliona dolara

Banjaluka - Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite RS i zdravstvene ustanove zadužene su da u idućem periodu pripreme studije izvodljivosti i dokumentaciju za projekte vrijedne 300 miliona dolara, koje bi RS trebalo realizovati u saradnji sa Kinom.

Navedeno je to u Informaciji o mogućoj saradnji sa Narodnom Republikom Kinom u programima usmjerenim na razvoj zdravstvenog-bolničkog sistema, koju je juče prihvatila Vlada RS.

Novac bi prevashodno bio usmjeren na realizaciju projekata izgradnje i opremanja bolnica širom RS.

Zahvaljujući njemu trebalo bi da bude izgrađena i opremljena nova bolnica Doboj.

Novac bi bio utrošen i za rekonstrukciju i opremanje dijela Univerzitetskog kliničkog centar RS, i to za porodilište i ginekologiju, pedijatriju i infektivne bolesti.

Opremanje bi uslijedilo i u bolnicama Zvornik, Trebinje, Mlječanica, Foča, Prijedor, Sokolac i Modriča.

- Vlada je prihvatila Prijedlog sporazuma o saradnji između Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite i kineske kompanije "Čajna sinefarm" - saopšteno je iz Biroa za odnose sa javnošću Vlade RS.

Istaknuto je i da će predsjednik RS Milorad Dodik u okviru zvanične posjete Kini, potpisati sporazum o saradnji sa ovom kineskom kompanijom, u iznalaženju povoljnih finansijskih aranžmana u Kini za pripremu i realizaciju projekata u zdravstvenom sistemu RS.

Vlada je zadužila i Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite i Ministarstvo finansija Srpske da sprovedu potrebne procedure za realizaciju aranžmana sa Kinom.

Direktor Univerzitetskog kliničkog centra RS Mirko Stanetić rekao je da je veoma značajno da svi ovi projekti budu realizovani, jer će to značiti i dalji razvoj UKC-a, koji planiraju već godinama i to po svaku cijenu.

- Bićemo presrećni da realizujemo sve te projekte - istakao je Stanetić.

Prema njegovim riječima, porodilište i ginekologija, dječija i infektivna klinika, te kotlovnica koji nisu obuhvaćeni rekonstrukcijom Centralnog medicinskog bloka ove ustanove, zavređuju pažnju.

- S obzirom na to da naša ustanova iz godine u godinu raste, od izuzetnog značaja je njena cjelokupna obnova - naglasio je Stanetić.

Saudijska donacija

Vlada Srpske donijela je juče i odluku o prihvatanju donacije Saudijske Arabije za finansiranje projekta obnove određenog broja kuća povratnika u Srebrenici i projekta ekonomske podrške, čija je ukupna vrijednost milion evra. Usvojen je i, između ostalog, i elektroenergetski bilans preduzeća "Elektroprivreda RS" za 2017. godinu i za period 2017-2019. godina.

Projekti

- izgradnja i opremanje nove bolnice Doboj;

- rekonstrukcija i opremanje dijela UKC RS - porodilište i ginekologija, pedijatrija i infektivne bolesti.

-  rekonstrukcija i opremanje bolnica

Zvornik,

Trebinje,

Mlječanica,

Foča,

Prijedor,

Sokolac i

Modriča.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana