Кинеска ињекција здравству од 300 милиона долара

Драгана Келеч
Кинеска ињекција здравству од 300 милиона долара

Бањалука - Министарство здравља и социјалне заштите РС и здравствене установе задужене су да у идућем периоду припреме студије изводљивости и документацију за пројекте вриједне 300 милиона долара, које би РС требало реализовати у сарадњи са Кином.

Наведено је то у Информацији о могућој сарадњи са Народном Републиком Кином у програмима усмјереним на развој здравственог-болничког система, коју је јуче прихватила Влада РС.

Новац би превасходно био усмјерен на реализацију пројеката изградње и опремања болница широм РС.

Захваљујући њему требало би да буде изграђена и опремљена нова болница Добој.

Новац би био утрошен и за реконструкцију и опремање дијела Универзитетског клиничког центар РС, и то за породилиште и гинекологију, педијатрију и инфективне болести.

Опремање би услиједило и у болницама Зворник, Требиње, Мљечаница, Фоча, Приједор, Соколац и Модрича.

- Влада је прихватила Приједлог споразума о сарадњи између Министарства здравља и социјалне заштите и кинеске компаније "Чајна синефарм" - саопштено је из Бироа за односе са јавношћу Владе РС.

Истакнуто је и да ће предсједник РС Милорад Додик у оквиру званичне посјете Кини, потписати споразум о сарадњи са овом кинеском компанијом, у изналажењу повољних финансијских аранжмана у Кини за припрему и реализацију пројеката у здравственом систему РС.

Влада је задужила и Министарство здравља и социјалне заштите и Министарство финансија Српске да спроведу потребне процедуре за реализацију аранжмана са Кином.

Директор Универзитетског клиничког центра РС Мирко Станетић рекао је да је веома значајно да сви ови пројекти буду реализовани, јер ће то значити и даљи развој УКЦ-а, који планирају већ годинама и то по сваку цијену.

- Бићемо пресрећни да реализујемо све те пројекте - истакао је Станетић.

Према његовим ријечима, породилиште и гинекологија, дјечија и инфективна клиника, те котловница који нису обухваћени реконструкцијом Централног медицинског блока ове установе, завређују пажњу.

- С обзиром на то да наша установа из године у годину расте, од изузетног значаја је њена цјелокупна обнова - нагласио је Станетић.

Саудијска донација

Влада Српске донијела је јуче и одлуку о прихватању донације Саудијске Арабије за финансирање пројекта обнове одређеног броја кућа повратника у Сребреници и пројекта економске подршке, чија је укупна вриједност милион евра. Усвојен је и, између осталог, и електроенергетски биланс предузећа "Електропривреда РС" за 2017. годину и за период 2017-2019. година.

Пројекти

- изградња и опремање нове болнице Добој;

- реконструкција и опремање дијела УКЦ РС - породилиште и гинекологија, педијатрија и инфективне болести.

-  реконструкција и опремање болница

Зворник,

Требиње,

Мљечаница,

Фоча,

Приједор,

Соколац и

Модрича.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођене 23 бебе
Рођене 23 бебе
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана