Килограми и каријес муче малишане

Анита Јанковић-Речевић
Килограми и каријес муче малишане

Бањалука - Савремени начин живота који се темељи на брзој храни, пуно шећера и слабој физичкој активности узима све већи данак, показују резултати систематских прегледа будућих првачића у Српској, према којима је све више малишана са кривим стопалима, каријесом, прекомјерном тежином и говорним манама.

Љекари Дома здравља у Бањалуци од средине фебруара до краја априла ове године прегледали су 1.251 малишана, а сваки пети имао је проблем са каријесом или деформитет стопала. Прегледи су показали да је 12,8 одсто будућих првачића гојазно, а 12,5 одсто њих има сметње у говору, што је више него претходних година.

Педијатар у бањалучком Дому здравља Милка Ћојановић сматра да је за све лошије здравствено стање дјеце крива савремена технологија јер дане махом проводе поред телефона, телевизора или таблета.

- Неправилна исхрана и слаба физичка активност утичу на гојазност, лоше држање, равна стопала, деформацију грудног коша, па савјетујем родитељима да дјецу што више изводе у природу, јер би у каснијем узрасту због играња игрица по цијеле дане могли имати значајне здравствене проблеме. Није довољно дјецу уписати у школу спорта, већ је потребно свакодневно указивати на значај физичке активности - рекла је Ћојановићева и додала да су прекомјеран унос шећера и лоша хигијена уста узроци каријеса.

Појаснила је да савремена технологија у великој мјери утиче и на поремећај говора, те додала да презапослени родитељи слабо комуницирају с дјецом.

- Маме и тате морају стално причати са дјецом, док спремају ручак, шетају, играју се, јер је за развој говора важна двосмјерна комуникација и то правилна, без тепања и извртања ријечи. Ако дјеца највећи дио дана проведу гледајући у екран, наравно да ће отежано говорити - каже Ћојановићева и упозорава родитеље да гријеше што веома рано малишане уписују у школе страних језика.

Слични проблеми муче и будуће првачиће из Добоја.

- Прегледали смо око 800 дјеце и најчешћи проблеми су деформација кичменог стуба, гојазност, проблеми са видом и говорне мане. Значајан број дјеце има деформитет стопала због неадекватне обуће и чињенице да ријетко када ходају боси иако је то препоручљиво како би стопала могла да се развијају. Дио малишана смо морали упутити и логопеду - каже начелница Службе породичне медицине у добојском Дому здравља Загорка Павловић.

Педијатар у градишком Дому здравља Анка Грабовић-Стојнић истиче да је здравствено стање малишана са подручја ове општине задовољавајуће.

- У питању је уобичајена здравствена проблематика која се не сматра неком сметњом. Систематске прегледе радимо од шестог мјесеца старости дјеце па се многе ствари до поласка у школу исправе - рекла је Грабовић-Стојнић. 

Директор Дома здравља у Дервенти Мирко Шаран каже да су резултати систематских прегледа слични онима из претходних година.

- Има спорадичних случајева дјеце са аномалијама, али ништа специјално не можемо издвојити - рекао је Шаран.

Резултати систематских прегледа у Бањалуци (у %)

* каријес - 20

* деформитети стопала - 19,6

* гојазност - 12,8

* говорне мане - 12,5

* сметње вида - 10

* лоше тјелесно држање - 9,3

* деформисан грудни ко­ш - 6,7

* деформитети кичменог стуба - 5,8

* непотпун имунизациони статус - 5,3

* успорен психички развој - 1,9

* недовољна тјелесна ухрањеност - 1,19

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана