Килограм боровнице 10 КМ

Срна
Килограм боровнице 10 КМ

Сребреница - Берба боровница по брдима изнад Сребренице почела је и берачи кажу да су се боровњаци на површинама, које су прије три године биле захваћене пожарима, подмладили и да је солидан род.

Мањи број незапослених и старијих мјештана, који не узгајају и не беру малину, сваког јутра одлазе у врлетна брда да беру боровнице и увече долазе са по пет до 10 килограма набраних плодова.

Цијена килограма боровнице је 10 КМ, а накупци плаћају осам КМ. Вјештији берачи дневно наберу и до 15 килограма што им доноси дневну зараду до које нигдје не могу доћи.

Задовољне су и старије особе које дневно уберу око пет килограма боровнице за шта увече наплате 40 до 50 КМ што су добре дневнице у овдашњим условима.

Берба боровнице прилика је за додатни извор прихода многим породицама које на тај начин обезбјеђују средства за набавку огрева, зимнице и друге потребе.

Боровница са овог подручја је изузетног квалитета и веома је цијењена и тражена на тржишту.

Накупци је одвозе и продају по знатно већим цијенама на пијацама у Бијељини, Тузли, Сарајеву, Шапцу и Новом Саду.

Берачи кажу да су накупци гаранција да ће све количине, које у току дана наберу, увече продати и наплатити, а боровница је постојана и не трули брзо па не смета и ако дан или два "сачека" купца.

Неки берачи добијају наруџбе и аконтације да наберу одређене количине боровнице што је, такође, сигурност да ће све набране количине бити продате.

На платоу изнад градске пијаце у Сребреници увече берачи нуде боровнице, а купци чекају бераче који стижу са брда са кантама пуним ових плодова и одмах наплаћују свој уложени труд.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана