Kazne za izbjegavanje vakcinacije samo na papiru

Danijela Stokanić
Kazne za izbjegavanje vakcinacije samo na papiru

Banjaluka - Iako u RS već odavno postoje kazne za roditelje ili staratelje koji uporno izbjegavaju da vakcinišu djecu, do sada niko od njih nije kažnjen.

U Zakonu o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti u RS stoji da će roditelji ili staratelji koji odbiju vakcinaciju svoje djece platiti kaznu od 1.000 do 5.000 KM. Takođe, ovaj zakon se odnosi i na zdravstvene ustanove koje ne prijave to, a kazne su od 20.000 do 100.000 maraka.

Ovom negativnom trendu najviše su doprinijele društvene mreže, na kojima se proširila priča da vakcine nisu kvalitetne i da postoji mogućnost da djeca obole poslije vakcinisanja. U Republičkoj upravi za inspekcijske poslove ističu da su u nekoliko navrata u proteklom periodu sa njima kontaktirali iz domova zdravlja zbog odbijanja sistematske imunizacije djece od strane roditelja.

- Riječ je o pojedinačnim slučajevima. Međutim, zdravstvena inspekcija nije izricala novčanu kaznu tim roditeljima, jer im to nije namjera. Cilj inspekcije je da se preventivnim i korektivnim mjerama utiče na roditelje da poštuju zakon - rekla je portparol Dušanka Makivić.

Naglasila je da su u ovim slučajevima samo isticali javna obavještenja u zdravstvenim ustanovama, kojima su ukazivali na obavezu roditelja da djecu na vrijeme vakcinišu, a sve s ciljem zaštite stanovništva od zaraznih bolesti.

- Vakcinalni status lica koje podliježe sistematskoj imunizaciji provjerava se najmanje dva puta godišnje, tako što se obavlja revizija kartoteke. Osoba za koju se utvrdi da nema uredan vakcinalni status poziva se na vakcinaciju - objasnila je Makivićeva.

Dodala je da ako roditelj i nakon toga odbije vakcinaciju, zdravstvena ustanova o tome treba da obavijesti inspekciju.

- Pozivamo roditelje da poštuju ovu zakonsku obavezu, jer je zakonom propisana i novčana kazna ukoliko djetetu ne obezbijede sprovođenje obavezne imunizacije protiv zaraznih bolesti - kazala je Makivićeva.

Prema riječima epidemiologa u Institutu za javno zdravstvo RS Jele Aćimović, u Srpskoj je obavezna vakcinacija djece i omladine protiv deset zaraznih bolesti, od čega je njih sedam u prvoj godini života.

- Procenat djece koja su vakcinisana u RS za pojedine vakcine je u padu u posljednjih nekoliko godina. Za većinu vakcina je neophodno da 95 odsto djece bude vakcinisano, da bi se postigao kolektivni imunitet, koji sprečava širenje te zarazne bolesti - rekla je Aćimovićeva.

Prema informacijama kojima institut raspolaže, dodala je Aćimovićeva, izuzetno je rijetka situacija da roditelji u potpunosti odbijaju vakcinaciju svog djeteta.

- Češće su u dilemi ili ne žele da vakcinišu dijete određenom vrstom vakcine. U takvim situacijama je ključno da zdravstveni radnik roditelja informiše o razlozima zbog kojih je vakcinacija neophodna - istakla je ona.

U banjalučkom Domu zdravlja ističu da roditelji i staratelji ponekad odbiju da vakcinišu djecu pojedinim vakcinama, vođeni neutemeljenim saznanjima o njihovoj štetnosti.

- Za sada su to samo pojedinačni, rijetki slučajevi. Kod nas se revizija kartoteka svih obaveznika imunizacije obavlja dva puta godišnje i pozivamo telefonom sve koji nisu vakcinisani. Veći broj se odazove, a oni koji se ne odazovu uglavnom navode trenutnu bolest djeteta, kao razlog odbijanja - rekli su u ovom domu zdravlja i dodali da o ovome redovno izvještavaju Institut za javno zdravstvo RS i Gradsku upravu Banjaluka.

Roditelji

Mišljenja roditelja su podijeljena, dok jedni izbjegavaju da vakcinišu svoje mališane, drugi smatraju da to i te kako treba uraditi.

Banjalučanka Milana J. kaže da još nije vakcinisala dijete niti planira to da učini, jer se plaši za njegovo zdravlje.

- Dobila sam nekoliko opomena, ali to nije uticalo na moju odluku. Mogu mi poslati i kaznu, platiću je, ali dijete neću odvesti na vakcinu, jer mnogi tvrde da su ove naše vakcine pod znakom pitanja - kaže Milana.

S druge strane, majka Sanja P., čija su djeca primila vakcinu, kaže da mališani nisu imali nikakvih problema, te da više vjeruju ljekarima nego glasinama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana