Kazne i radari bez rezultata, 98 poginulih na drumovima

Anita Janković-Rečević
Kazne i radari bez rezultata, 98 poginulih na drumovima

Banjaluka - Da visoke kazne i dual radari ne daju rezultate pokazuju najnoviji podaci prema kojima je za devet mjeseci ove godine u saobraćajnim nesrećama u Srpskoj poginulo 18 osoba više nego lani, a za većinu njih pogubna je bila prevelika brzina.

Učesnici dvodnevne Međunarodne konferencije "Bezbjednost saobraćaja u lokalnoj zajednici", koja je juče počela u Banjaluci, istakli su da je bezbjednost saobraćaja u Srpskoj znatno pogoršana zbog činjenice da je na putevima u posmatranom periodu ugašeno 98 života, za razliku od prvih devet mjeseci lani, kada je u saobraćajnim nesrećama stradalo 80 osoba.

Direktor Agencije za bezbjednost saobraćaja RS i domaćin konferencije Milija Radović rekao je da je neprilagođena brzina kretanja vozila glavni krivac za toliki broj smrtnih slučajeva na drumovima.

- Zbog slijetanja vozila sa kolovoza život je izgubilo oko 30 odsto poginulih. Nažalost, među poginulim je 25 odsto mladih između 21 i 30 godina. Kombinacija brze vožnje, mladosti i neiskustva ostavila je ove godine negativne posljedice po bezbjednost saobraćaja - naveo je Radović i dodao da je među poginulima i šest osoba koje su imale od 14 do 21 godine.

Crni mjesec u kojem je stradao najveći broj osoba bio je avgust, a najkritičnije tačke su i dalje putni pravci Klašnice - Prnjavor i Klašnice - Nova Topola - Gradiška.

- U avgustu su ugašena 24 života, a ljetni period je inače najnepovoljniji kada su u pitanju saobraćajne nesreće. Očekujemo da će znatan dio vozača koristiti novi autoput na pravcu Banjaluka - Prnjavor - Doboj, te da će to smanjiti broj nesreća na crnim tačkama - rekao je Radović.

Ministar saobraćaja i veza RS Neđo Trninić je kazao da resorno ministarstvo nije zadovoljno realizacijom ciljeva iz strategije koja reguliše ovu oblast, zbog čega nadležni i dalje moraju da rade na poboljšanju uslova za bolju bezbjednost u saobraćaju.

- Iako imamo dobru propisanu strategiju, jedno je napisati ciljeve, a drugo ih sprovoditi. Nažalost, na našim drumovima je mnogo stradalih i to je pokazatelj da moramo konstantno raditi na unapređenju bezbjednosti i podizanju svijesti građana o značaju bezbjedne vožnje - rekao je Trninić i dodao da s tim ciljem Srpska sprovodi niz edukativnih, preventivnih, ali i represivnih akcija, a radi i na poboljšanju putne infrastrukture.

Naveo je da je u proteklom periodu izdvajano jedan odsto od ukupnih sredstava osiguravajućih kuća u Srpskoj za unapređenje bezbjednosti saobraćaja, te izrazio žaljenje što Narodna skupština RS nije podržala inicijativu resornog ministarstva da ta praksa bude nastavljena.

- U proteklom periodu prikupljeno je 2,8 miliona KM po tom osnovu. Nećemo odustati od te inicijative u budućnosti - rekao je Trninić.

Konferencija

Radović je rekao da je Međunarodna konferencija "Bezbjednost saobraćaja u lokalnoj zajednici", koja se održava sedmu godinu zaredom, okupila oko 280 učesnika iz Srbije, Slovenije, Holandije, Švajcarske, među kojima je i direktor Evropskog savjeta za bezbjednost saobraćaja.

- Ovom konferencijom smo dobili priliku da razmjenjujemo iskustva i učimo od najboljih, kada je u pitanju bezbjednost saobraćaja - rekao je Radović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana