Казне и радари без резултата, 98 погинулих на друмовима

Анита Јанковић-Речевић
Казне и радари без резултата, 98 погинулих на друмовима

Бањалука - Да високе казне и дуал радари не дају резултате показују најновији подаци према којима је за девет мјесеци ове године у саобраћајним несрећама у Српској погинуло 18 особа више него лани, а за већину њих погубна је била превелика брзина.

Учесници дводневне Међународне конференције "Безбједност саобраћаја у локалној заједници", која је јуче почела у Бањалуци, истакли су да је безбједност саобраћаја у Српској знатно погоршана због чињенице да је на путевима у посматраном периоду угашено 98 живота, за разлику од првих девет мјесеци лани, када је у саобраћајним несрећама страдало 80 особа.

Директор Агенције за безбједност саобраћаја РС и домаћин конференције Милија Радовић рекао је да је неприлагођена брзина кретања возила главни кривац за толики број смртних случајева на друмовима.

- Због слијетања возила са коловоза живот је изгубило око 30 одсто погинулих. Нажалост, међу погинулим је 25 одсто младих између 21 и 30 година. Комбинација брзе вожње, младости и неискуства оставила је ове године негативне посљедице по безбједност саобраћаја - навео је Радовић и додао да је међу погинулима и шест особа које су имале од 14 до 21 године.

Црни мјесец у којем је страдао највећи број особа био је август, а најкритичније тачке су и даље путни правци Клашнице - Прњавор и Клашнице - Нова Топола - Градишка.

- У августу су угашена 24 живота, а љетни период је иначе најнеповољнији када су у питању саобраћајне несреће. Очекујемо да ће знатан дио возача користити нови аутопут на правцу Бањалука - Прњавор - Добој, те да ће то смањити број несрећа на црним тачкама - рекао је Радовић.

Министар саобраћаја и веза РС Неђо Трнинић је казао да ресорно министарство није задовољно реализацијом циљева из стратегије која регулише ову област, због чега надлежни и даље морају да раде на побољшању услова за бољу безбједност у саобраћају.

- Иако имамо добру прописану стратегију, једно је написати циљеве, а друго их спроводити. Нажалост, на нашим друмовима је много страдалих и то је показатељ да морамо константно радити на унапређењу безбједности и подизању свијести грађана о значају безбједне вожње - рекао је Трнинић и додао да с тим циљем Српска спроводи низ едукативних, превентивних, али и репресивних акција, а ради и на побољшању путне инфраструктуре.

Навео је да је у протеклом периоду издвајано један одсто од укупних средстава осигуравајућих кућа у Српској за унапређење безбједности саобраћаја, те изразио жаљење што Народна скупштина РС није подржала иницијативу ресорног министарства да та пракса буде настављена.

- У протеклом периоду прикупљено је 2,8 милиона КМ по том основу. Нећемо одустати од те иницијативе у будућности - рекао је Трнинић.

Конференција

Радовић је рекао да је Међународна конференција "Безбједност саобраћаја у локалној заједници", која се одржава седму годину заредом, окупила око 280 учесника из Србије, Словеније, Холандије, Швајцарске, међу којима је и директор Европског савјета за безбједност саобраћаја.

- Овом конференцијом смо добили прилику да размјењујемо искуства и учимо од најбољих, када је у питању безбједност саобраћаја - рекао је Радовић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана