Kazne čekaju u zavičaju

D. Stokanić, M. Miljić
Kazne čekaju u zavičaju

Banjaluka - Vozače sa stranim tablicama koji su prethodnih godina pravili saobraćajne prekršaje u Srpskoj prilikom rutinskih kontrola čekaju nalozi za plaćanje svih kazni, što je izazvalo pometnju među njima.

Milenko Savanović, koji radi u Sloveniji, kaže da je ostao zaprepašćen kada ga je nedavno u Banjaluci zaustavila policija i izdala mu pet naloga za naplatu kazni zbog prekoračenja brzine.

- Bio sam u šoku. Policija mi je rekla da imam pet kazni da platim, ali s obzirom na to da nisam znao za to, rekli su mi da platim tri, a da će mi ostale dvije oprostiti - kazao je Savanović.

Dodaje da ne zna kada je napravio te prekršaje, niti je upoznat sa novim zakonskim propisima kojima je konačno omogućena naplata kazni vozačima sa stranim tablicama.

- Vozim automobil sa stranim registracijama već deset godina i do sada nisam nikada platio kaznu u Srpskoj - kazao je Savanović.

Željko Svjetlanović, koji radi u Austriji, kaže da je nedavno saznao da od sada može da plati kaznu iako vozi automobil sa stranim registracijama.

- S obzirom na to kako sam vozio prethodnih godina u RS, očekujem da dobijem najmanje deset kazni i ko zna koliki iznos ću morati da platim - rekao je Svjetlanović, priznavši da je često znao "načepiti papučicu" jer je bio ubijeđen da mu na kućnu adresu u Austriji neće stići kazna iz RS, niti će je platiti po dolasku u rodni kraj.

Glavni inspektor policije Jedinice za bezbjednost saobraćaja u Ministarstvu unutrašnjih poslova RS Goran Šmitran rekao je da je uvedena elektronska aplikacija koja omogućava uvid u bazu saobraćajnih prekršaja koje su prethodnih godina napravili vozači sa stranim registracijama.

- Prilikom rutinskih kontrola saobraćajna policija svakodnevno zaustavlja vozače sa stranim tablicama i izdaje im prekršajne naloge. Od kraja 2013. pa do polovine februara 2015. godine vozačima sa stranim tablicama na ruke smo izdali 1.713 prekršajnih naloga zaustavljanja - rekao je Šmitran i dodao da su sve kazne naplaćene.

Kazne

Za prekoračenje brzine u rasponu od deset do 30 kilometara na sat vozači plaćaju kaznu od 30 do 40 maraka. Ukoliko je prekoračenje brzine veće od 30 kilometara na sat, kazna iznosi 100 maraka, a vozač na mjesec ostaje bez vozačke dozvole.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana