Карта пчеларских путева водиће до доброг меда

Милан Вујић
Карта пчеларских путева водиће до доброг меда

Градишка - Добри услови за производњу и бројне користи од меда допринијеле су да Поткозарски крај постане препознатљив по бављењу пчеларством, а у циљу привлачења што већег броја туриста који ће бити и потенцијални купци пчелињих производа, локална управа планира да направи карту пчеларских путева у Градишци.

Ту идеју открио је јуче директор туристичке организације Градишка Вељко Јовановић приликом отварања привредно-туристичке манифестације "Здравомед 2018" која је, осим произвођача из поткозарског краја, окупила и излагаче из Крајине, Посавине, са Озрена и других крајева РС и ФБиХ.

У градишком крају има двјестотињак пчелара који годишње производу 50 тона меда.

- То је од три до шест одсто производње меда у Републици Српској, што је значајан удио и потенцијал. Оваквим манифестацијама настојимо да укажемо на важност меда у исхрани и да подстакнемо становништво да се бави пчеларством јер ће тако спојити угодно, корисно и здраво и још ће оставити и профит - рекао је Јовановић и додао да у градишком крају има двјестотињак пчелара који годишње производу 50 тона меда.

- Мноштво производа интересантно је туристима због чега је у плану израда карте пчеларских путева у Градишци - рекао је Јовановић.

Вриједни пчелари потрудили су се и овај пут да изложе бројне разне врсте меда, прополиса, матичне млијечи, полена, бројних пића на бази меда, сушеног воћа у комбинацији с медом, козметичких производа и украсних свијећа.

Породица Томић из Градишке пчеларством се бави дуго година. Развили су производњу, створили богату лепезу производа и постали познати пчелари у региону.

- Производимо више врста меда - багремов, кестенов, ливадски, шумски... Осим меда ту је и восак, полен, прополис, а посебно мјесто заузима матична млијеч - прича Саша Томић чији се број друштава креће до 150, а највећи принос је до 30 килограма по друштву.

Предраг Трнинић из Нове Тополе, који има 150 кошница, такође је изложио мед, матичну млијеч, прополис и поленов прах.

- Кад се споји угодно и корисно успјех је загарантован. Сви ови производи дјелују благотворно на људски организам због чега су веома тражени - рекао је Трнинић који додаје да пчеларство одмара, а мед и остали производи чине човјека здравим.

Сајам представља изврсну прилику за сагледавање укупних годишњих резултата те разматрање могућности побољшања, али и могућности развоја дјелатности која има позитивне учинке на воћарску производњу.

Подршка општине

С обзиром на то да је воћарство изузетно важна грана пољопривреде у Градишци, општина подржава све пројекте традиционалних дјелатности који су везани за воћарство па тако и сајам меда и пчелињих производа.

Општина је донијела одлуку да подржи произвођаче који имају мање од 50 друштава, а који не остварују подстицај од Министарства пољопривреде, како би проширили производњу и допринијели значају пчеларске производње.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана