Кампања “»Грађани и новинари заједно у борби за истину«”

Срна
Кампања “»Грађани и новинари заједно у борби за истину«”

Сарајево - Савјет за штампу у БиХ, у сарадњи са Омладинском новинском асоцијацијом у БиХ, поводом 3. маја, Свјетског дана слободе медија, у 29 градова у БиХ организовао је јавну кампању “Грађани и новинари заједно у борби за истину”.

Циљ кампање је анимирање грађана да користе грађанско право и шаљу жалбе Савјету за штампу у БиХ на непрофесионално медијско извјештавање.

Кампања је организована и ради информисања о стању медијских /не/слобода у БиХ и о чињеници да константно угрожавање слобода изражавања и информисања представља повреду основних људских права на истинито и правовремено извјештавање.

Савјет за штампу у БиХ саопштио је раније да је прошле године примио 875, а од почетка 2015. године 79 жалби грађана на извјештавање штампе и онлајн медија, од чега се 11 жалби односи на коментаре посјетилаца интернет портала.

Од укупног броја, 40 жалби је ријешено саморегулацијом, тј. објавом демантија, реаговања, исправке или извињења, односно уклањањем коментара који садрже говор мржње, хушкање или дискриминацију.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана