Камионе у БиХ неће имати ко да вози

nezavisne.com
Камионе у БиХ неће имати ко да вози

Бањалука - Привредна комора Републике Српске, односно Удружење саобраћаја и веза поручило је да ће се повећање цијене возачких испита, а које је предвиђено Правилником о оспособљавању возача моторних возила, изузетно негативно одразити на област саобраћаја и транспорта, која и без тога "вапи" за професионалним возачима.

Такође, како поручују, пројекти које су планирали спровести изгубиће смисао.

Актуелним правилником је ауто-школама било омогућено да одређују цијене часова, док ће новим бити одређена минимална цијена часа, која ће, како се спекулише, бити најмање 20 марака. До сада је она, у зависности од ауто-школе, била између 10 и 15 КМ.

Превозници сматрају како је образложење за поскупљење неоправдано, а то је - заштита процеса оспособљавања кандидата и побољшање процеса обуке.

"Ове циљеве могуће је остварити већом контролом надлежних институција, а не повећањем цијена, иза које, како тврде превозници, стоје поједини власници ауто-школа. Такође, оваквим мјерама додатно ће се смањити број кандидата, а превозницима недостаје одговарајући број возача", истичу у Комори.

Кажу како су у сарадњи с надлежним министарствима Републике Српске почели с реализацијом пројекта којим би се заинтересованим незапосленим лицима са евиденције Завода за запошљавање РС омогућила преквалификација и полагање возачког испита Д категорије по програму који неће трајати дуже од три мјесеца, а превозници из РС обезбиједили би им сигуран посао.

До сада је већ завршено анкетирање незапослених и утврђено је да постоји велики број оних који су заинтересовани за преквалификацију, а додатни мотив им је убрзан процес стицања квалификације возача одређених возачких категорија, те плата која се креће од 600 до 2.000 КМ.

"Такође, покренута је иницијатива за измјене програма средњошколског образовања за возаче моторних возила, којим би било предвиђено да свршени ученици морају полагати возачки испит одговарајуће категорије у склопу редовног образовања. Превозници константно указују на недостатак квалитетних практичних знања оних с већ стеченим дипломама и на том пољу је неопходно уложити додатне напоре како би добили што квалитетнији возачки кадар", поручују из Коморе.

Као посљедње наводе како су са Спољнотрговинском комором БиХ покренули иницијативу за измјене Закона о безбједности саобраћаја како би се на тржишту рада лакше долазило до возача професионалаца, имајући у виду да је велики одлив овог кадра у земље ЕУ.

Никола Грбић, предсједник Удружења превозника за унутрашњи и међународни транспорт РС, каже како људи који доносе такву одлуку апсолутно не размишљају о овој грани привреде.

"Данас је лакше наћи хирурга да га запослите као возача, него професионалног возача јер одлазе у земље ЕУ, док ми остајемо без кадра. Умјесто да се људима олакша да дођу до потребне категорије како би постали возачи. тај посао се само отежава. Ово је ван сваке памети", казао је Грбић.

Миленко Јаћимовић, предсједник Удружења за унапређење безбједности саобраћаја Бањалука, каже како цијене ни у којем случају не би смјеле бити више од досадашњих.

"Ми желимо да се грађанима и стручној јавности објасни гдје ће то процес оспособљавања бити бољи и додатно организованији да би био скупљи за 300 до 400 марака", каже он.

Додаје како су превозничке фирме на ивици гашења зато што нема нових возача па није тешко наслутити до чега ће доћи новим поскупљењем.

У Министарству саобраћаја и комуникација БиХ, које спроводи завршне активности на доношењу правилника, јуче нисмо добили одговоре на наша питања која су се односила на ову тему. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана