Кафане без дима пишу 4.577 отказа

Маријана Миљић
Кафане без дима пишу 4.577 отказа

Бањалука - Потпуна забрана пушења у кафићима, ресторанима и клубовима смањила би годишњи промет угоститеља у Српској за 113,9 милиона КМ, док би без посла остало 4.577 радника.

Показала је то студија консултантске куће КПМГ којом су анализиране посљедице потпуне забране пушења за угоститељство и међународна искуства у тој сфери. Циљ истраживања је представљање ефеката започете измјене прописа који подразумијевају потпуну забрану пушења.

Влада РС је усвојила Нацрт закона о заштити здравља становништва од дуванских и осталих производа за пушење којим је предвиђена потпуна забрана конзумирања цигарета у угоститељским објектима. Нацрт је уврштен на дневни ред сједнице Народне скупштине РС заказане за 6. фебруар. ФБиХ је отишла корак даље и већ је у парламентарну процедуру упућен приједлог закона који доноси исте рестрикције.

Процјене показују да би забрана пушења у РС оставила тешке посљедице за угоститеље, запослене у том сектору и на републички буџет. Годишњи промет угоститеља у Српској пао би за 113,9 милиона КМ, без посла би остало 4.577 радника који би због тога остали и без 28,6 милиона на основу изгубљених плата, док би држава на основу ПДВ-а изгубила 16,5 милиона.

Подаци за цијелу БиХ још су алармантнији јер би потпуном забраном пушења промет угоститеља отањио за 259,9 милиона, док би без посла за годину остала 11.082 радника. На основу радничких плата био би изгубљен 69,1 милион КМ, док би приход од ПДВ-а пао за 38 милиона.

Већина од 202 угоститеља који су испитани у склопу истраживања навела је да не би требало посезати за потпуном забраном пушења у њиховим објектима.

- Поред значајног пада промета и броја радника, угоститељи су изразили неповјерење у досљедно спровођење ове забране, а тиме и невјерицу да се њоме може постићи жељени циљ - наведено је у истраживању.

Предсједник Удружења угоститеља РС Жељко Татић каже да ће потпуна забрана пушења у угоститељским објектима означити почетак пропасти угоститеља.

- Угоститељи ће почети масовно да стављају кључ у браву, јер ће им пасти промет. Радници ће остати без посла и још више одлазити преко границе. Не знам и ко ће им пунити буџет. Овај закон кројили су неспособни људи из министарстава. Досадашња искуства показују да је у појединим европским земљама у којима је потпуно забрањено пушење у угоститељским објектима повећан број пушача - истакао је Татић и изразио сумњу у могућност спровођења закона јер ће поново на сцени бити двоструки аршини, а ни физички није могуће стићи у сваки објекат.

У БиХ, према процјенама, има око 11.000 угоститељских објеката са више од 33.000 радника. Просјечна плата угоститеља износи 540 КМ у нето, односно 793 у бруто износу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана