Kadar za biro zadržao primat

Dragana Keleč
Kadar za biro zadržao primat

Banjaluka - Upisna politika neće biti usklađena sa potrebama tržišta rada ni u sljedećoj akademskoj godini, što pokazuju prijedlozi javnih univerziteta za upis prema kojima će najviše brucoša biti primljeno na ekonomiji, pravu i društvenim naukama.

Prijedlozi kvota za upis studenata u akademskoj 2015/16. godini upućeni su na adresu Ministarstva prosvjete i kulture, a konačnu odluku donijeće Vlada RS.

Ako Vlada usvoji prijedlog, na Univerzitetu u Banjaluci biće upisano 3.380 studenata, a najviše slobodnih mjesta ima na Pravnom fakultetu, kao što je bio slučaj i u tekućoj godini. Sa druge strane, najmanje mjesta je otvoreno na Rudarskom i Šumarskom fakultetu.

Na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu predložena su 3.503 mjesta za brucoše, a najviše mjesta ima na Filozofskom, Ekonomskom i Pravnom fakultetu. Zbog hiperprodukcije kadra za kojeg nema mjesta na tržištu rada ovaj univerzitet je "zaledio" upis na četiri studijska programa na Filozofskom fakultetu - opšta književnost i bibliotekarstvo, turistička geografija, teatrologija i politikologija i međunarodni odnosi.

Prorektor za nastavu Univerziteta u Istočnom Sarajevu Ranko Božičković kaže da je predloženi broj slobodnih mjesta na ekonomiji i pravu identičan ovogodišnjem zbog toga što i dalje vlada veliko interesovanje za upis na te fakultete.

- Nismo mogli preduzeti restriktivnije mjere u upisnoj politici, jer postoji veliko interesovanje za upis na ekonomiju i pravo - kazao je Božičković.

Ekonomski analitičar Zoran Pavlović kaže da je van svake pameti davati mogućnost studentima da se upisuju na studije koji će ih direktno školovati za biro.

- Ne mogu da vjerujem da nije sprovedena detaljna analiza na tržištu rada o broju nezaposlenih ekonomista i pravnika i da maksimalno nije redukovan broj slobodnih mjesta za upis na te studije - istakao je Pavlović.

Javni fakulteti posljednjih godina "izbacuju" ogroman broj diplomaca na društvenim naukama kojima je tržište rada prezasićeno. S druge strane izostaju mjere kojima bi brucoši bili podstaknuti da se upisuju na fakultete čija im diploma daje veću šansu za zaposlenje.

Prijedlozi upisne politike

 

Univerzitet u Banjaluci

Pravni       410

PMF 315

Ekonomski 305

Poljoprivredni 280

Filozofski        275

Filološki         265

Elektrotehnički          246

Medicinski        215

Mašinski  190

Tehnološki        185

Fakultet fizičkog vaspitanja i sporta  170

FPN 140

AGF  135

Akademija umjetnosti 124

Šumarski 85

Rudarski    40

UKUPNO 3.380

 

Univerzitet u Istočnom Sarajevu

Filozofski Pale         590

Ekonomski Pale  370

Pravni Pale       350

Pedagoški Bijeljina   310

Saobraćajni Doboj 280

Poljoprivredni I. Sarajevo          226

Fakultet poslovne ekonomije Bijeljina  215

Tehnološki Zvornik             169

Mašinski I. Sarajevo          160

Medicinski Foča        155

Elektrotehnički I. Sarajevo        150

Pravoslavni bogoslovski fakultet Foča        150

Fakultet fizičkog vaspitanja i sporta Pale  150

Ekonomski Brčko         100

Fakultet za proizvodnju i menadžment Trebinje        55

Muzička akademija I. Novo Sarajevo               53

Akademija likovnih umjetnosti Trebinje         20

UKUPNO 3.503

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana