Kabinet predsjednika RS oprema roditeljsku kuću

M. L.
Kabinet predsjednika RS oprema roditeljsku kuću

Banjaluka - Prva roditeljska kuća u RS za djecu oboljelu od malignih bolesti i njihove roditelje svoja će vrata otvoriti iduće sedmice, a sav novac za opremanje obezbijediće Kabinet predsjednika RS Milorada Dodika.

Rekla je ovo sekretar Udruženja roditelja djece oboljele od malignih bolesti "Iskra" Banjaluka Dijana Berić, koja je podsjetila da je za izgradnju ovog objekta obezbijeđeno 840.000 KM na donatorskoj večeri koja je organizovana pod pokroviteljstvom predsjednika RS. Berićeva je objasnila da je ova donacija bila dovoljna da bude izgrađen moderan objekat, ali je nedostajao novac za njegovo opremanje. Dodala je da je roditelje oboljelih mališana mnogo obradovala vijest da će Kabinet predsjednika RS snositi troškove opremanja kuće.

- Izvođač radova će ostati u objektu do otvaranja, a potom će roditeljska kuća biti predata Udruženju na upravljanje - rekla je Berićeva.

Ona je istakla da su uslovi liječenja u Srpskoj za djecu oboljelu od malignih bolesti dobri, ali da treba što prije uspostaviti registar oboljelih na nivou cijele države.

Načelnik Klinike za dječije bolesti u Univerzitetskom kliničkom centru (UKC) RS dr Stojislav Konjević je rekao da se na Odjeljenju dječije hematoonkologije liječi 40 mališana iz cijele RS.

- Maligna oboljenja koja se najčešće dijagnostikuju kod ovih pacijenata su akutna limfoblastna leukemija i solidni tumori - rekao je Konjević.

Dodaje da još nema jasnih pokazatelja o uzroku sve češćeg obolijevanja mališana od malignih bolesti. U Institutu za javno zdravstvo RS su kazali da je 2011. godine na UKC RS od malignih bolesti liječeno 14 djece predškolskog uzrasta, a lani 25 mališana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana