KPD Doboj: Zatvorenici prave kozji sir

Danijela Stokanić
KPD Doboj: Zatvorenici prave kozji sir

Doboj - U Privrednoj jedinici Kazneno-popravnog zavoda Doboj uskoro bi mogao biti otvoren pogon za proizvodnju kozjeg sira koji će praviti zatvorenici.

Kako saznajemo, ovaj proizvod naći će se i na tržištu RS, a da bi osuđenici imali od čega da proizvode taj sir, u narednih mjesec zatvor će nabaviti koze, o kojima će oni brinuti.

Kako je objasnio direktor Kazneno-popravnog zavoda Doboj Branko Miletić, to nije sve, jer osuđenicima će, po izlasku iz zatvora, biti omogućeno besplatno dobijanje određenog broja koza, kao i pomoć veterinara, agronoma i drugih stručnjaka.

- Biće im ponuđena i pomoć u izgradnji štale za koze. S druge strane, mi bismo od njih otkupljivali mlijeko za proizvodnju kozjeg sira, koji će biti plasiran na tržištu. Naravno, tu će biti i grupa stručnjaka koji će pratiti kompletan proces proizvodnje, od tehnologije, održavanja, deklaracije i svega ostalog. Naš cilj je socijalizacija i priprema osuđenika za bolji život, odnosno želja da postanu društveno korisna bića - rekao je Miletić i dodao da je za projekat zaslužna jedna nevladina organizacija. Zatvor već ima pogon za uzgoj svinja, a uz pogon za uzgoj koza biće smješten i karantin.

- U svemu tome mi ćemo učestvovati koliko budemo u mogućnosti. Obezbijedićemo lokacijske uslove, prostor i radnu snagu. Sve ostalo će finansirati Vlada Slovenije - objasnio je Miletić.

Naglasio je da će investicija imati dalekosežne pozitivne rezultate. Inače, osuđenici već neko vrijeme obavljaju poslove u kuhinji, vešeraju, berbernici, biblioteci i drugim mjestima u sklopu zatvora, za koje mjesečno dobijaju simboličan honorar. U zatvoru, koji radi smanjenim kapacitetom od 2014. godine zbog poplava, trenutno ima oko 80 osuđenika.

Prema riječima sociologa Ivana Šijakovića, nema bolje socijalizacije od radne.

- To je odličan potez. Prava mjera socijalizacije i prevaspitanja prestupnika, posebno ako je riječ o mlađim, siromašnim i nezaposlenim ljudima. Koristan rad u nekoj kazneno-popravnoj ustanovi je moderna vrsta pravde koja je zastupljena u razvijenim zemljama, gdje poznate ličnosti koje su na izdržavanju zatvorske kazne čiste spratove velikih zgrada i obavljaju druge slične poslove - istakao je Šijaković. Dodao je da će zahvaljujući radu osuđenicima vrijeme koje provedu u zatvoru biti korisno, a ujedno nisu na teretu društvu.

- Zahvaljujući ovim radnim aktivnostima oni se u zatvoru neće dosađivati, praviti skandale i smišljati nove, nego će se navikavati na novi život - objasnio je Šijaković.

Psiholog Aleksandar Milić ističe da je ovo i te kako dobar potez, jer radne terapije vraćaju osuđenike na pravi put.

- Sve što je aktivitet kod tih ljudi je terapijsko i korisno. Posebno kada je riječ o vanjskim poslovima, kao što je rad u voćnjaku i na farmama, jer to je jedan vid kontrolisane slobode. Kod osuđenika, kad su samo među četiri zida, javlja se iritabilnost, nezadovoljstvo, agresivnost i tu nema dobrog efekta, kako za njih, tako ni za ustanovu - rekao je Milić.

Dodao je da u ovom slučaju, što je više osmišljenih radionica, to je veća mogućnost da se osuđenici rehabilituju.

- Svi osuđenici u zatvor su došli sa lošim navikama, međutim, ti poslovi ili okupacione situacije njih uče dobrom ponašanju, od jutarnjeg ustajanja, kretanja, rada, odgovornosti do održavanja higijene - kazao je Milić.

Odjeljenja

Prema riječima Branka Miletića, pogon za proizvodnju sira bio je razlog zatvaranja Otvorenog i puštanja u funkciju Poluotvorenog odjeljenja u dobojskom zatvoru, a sve uz odobrenje Ministarstva pravde RS.

- Razlika između ova dva odjeljenja je to što u Otvorenom osuđena lica, naravno, koja su ispunila zakonom predviđene uslove, brinu se sama o sebi, odnosno i dalje su pod nadzorom, ali sami organizuju svoj rad i slobodno vrijeme. Međutim, Poluotvoreno odjeljenje podrazumijeva prisustvo i nadzor zatvorske policije - rekao je Miletić.

KPZ Tunjice

Bave se uzgojem svinja i koka nosilja u poluotvorenom odjeljenju na farmi u Trnu

Molerske i građevinske radove za treća lica

Rade stolarske, tokarske, bravarske i limarske poslove u radnoj jedinici u pogonu u okviru ustanove

Izrađuju proizvode betonske galanterije

Prave hljeb i druge pekarske proizvode za potrebe zatvora i trećih lica

KPZ Foča

Rade u fabrici namještaja

Uzgajaju stoku na ekonomiji

Proizvode hranu

Rade u dva restorana i u motelu "Brioni"

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana