Junački podvig živi sto godina

Vedrana Kulaga
Junački podvig živi sto godina

Bosansko Grahovo - U Bosanskom Grahovu ovog vikenda biće obilježeno 100 godina od smrti velikana i simbola borbe za slobodu, Gavrila Principa, a poštovaoci njegovog lika i djela poručuju da srpski narod ne smije zaboraviti svoju istoriju.

Gavrilo Princip je rođen 1894. godine u selu Obljaj, nadomak Bosanskog Grahova. Bio je pripadnik organizacije "Mlada Bosna", a u istoriju se upisao kada je 28. juna 1914. godine, na Vidovdan, u Sarajevu izvršio atentat na austrougarskog prestolonasljednika Franca Ferdinanda, čiji je dolazak tog dana srpski narod doživio kao provokaciju. Osuđen je na 20 godina robije, a preminuo je 28. aprila 1918. godine u zatvorskoj bolnici, od posljedica teških uslova koji su prouzrokovali tuberkulozu.

U Bosanskom Grahovu, njegovom rodnom mjestu, kažu da je sve spremno za obilježavanje važnog istorijskog datuma. Plan je da program počne u subotu uveče prikazivanjem filma o liku i djelu Gavrila Principa, dok je za nedjelju predviđen bogat program i dolazak visokih zvaničnika Srpske i Srbije.

Načelnik Bosanskog Grahova Duško Radun istakao je da se navršava vijek od smrti čovjeka koji je obilježio istoriju i koji je ponos Grahova, po kome je ta opština i prepoznatljiva u svijetu.

- Srbi u FBiH ne treba da se stide svojih junaka koji su obilježili vremena iza nas i treba da budemo jedinstveni u očuvanju istorije i Srba kao naroda na ovim prostorima. Ovo nam treba biti pokretač, uz ekonomski razvoj, da bismo ostali na ognjištima - rekao je Radun.

Kaže da, od kada je došao na čelo opštine prije nešto više od dvije godine, pregovara sa Vladom Srbije u vezi sa ponovnim ulaskom u rekonstrukciju Principove rodne kuće kako bi bile ispravljene određene greške iz 2014. godine, kada je kuća rekonstruisana nakon što je sravnjena sa zemljom 1995. godine.

Pozivnice za obilježavanje poslate su najvišem rukovodstvu Srpske i Srbije, predstavnicima Srba u regionu, Pokrajinskoj vladi Vojvodine, gradonačelnicima i načelnicima opština i drugima.

- Najvažnije je da smo sve organizovali uz podršku Pokrajinske vlade Vojvodine, a Skupština opštine donijela je prošle sedmice odluku da se ubuduće 28. i 29. april obilježava svake godine - rekao je Radun, koji očekuje da će dosta građana iz Srpske, ali i Srbije, biti ove godine dio obilježavanja važnog istorijskog datuma.

Turistička ponuda

Cilj nadležnih u Bosanskom Grahovu je da rodna kuća Gavrila Principa, uz prirodne i istorijske znamenitosti, postane nosilac bogate turističke ponude tog kraja. Duško Radun kaže da Grahovo ima šta da ponudi posjetiocima i da će nastojati da to predstave u najboljem svjetlu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana