Jovanović: Nema zakona o restituciji zbog prećutne saglasnosti

Srna
Jovanović: Nema zakona o restituciji zbog prećutne saglasnosti

Sarajevo - Paroh sarajevski protojerej Vanja Jovanović smatra da u BiH decenijama nakon rata još nema zakon o denacionalizaciji /restituciji/, iako su postojali razni prijedlozi, zbog prećutne saglasnosti svih struktura u BiH.

Jovanović je u intervjuu Novinskoj agenciji Republike Srpske "SRNA" istakao da se država uvijek potrudi da preuveliča vrijednost imovine koja je predmet restitucije kako bi oni koji odlučuju, a to su međunarodne finansijske institucije, "upalile crveno svjetlo, a ne žuto ili zeleno".

"Sjećam se da je posljednji prijedlog predviđao iznos od toliko milijardi evra da bi cijela država mogla ponovo iznova biti napravljena", istakao je Jovanović, navodeći da je veoma interesantno da je taj prijedlog i proračun radila ekspertska komisija sa sjedištem u nacionalizovanoj zgradi Bogoslovije Srpske pravoslavne crkve /SPC/ u Sarajevu.

On naglašava da je na pojedinim područjima u BiH, gdje su vjernici određene crkve ili vjerske zajednice u većini, veliki dio imovine vraćen i da je ponegdje taj procenat skoro stoodstotni.

"Generalno, crkve i vjerske zajednice nemaju puno imovine u BiH, na primjer svi zajedno 3.000 stanova, ali je problem za sadašnje korisnike to što se ona nalazi u gradovima. Problem su i poslovni prostori i trenutne elite koje ih koriste", kaže Jovanović.

On smatra da Republika Srpska, pogotovo Banjaluka, i prije donošenja zakona o restituciji, prednjače u vraćanju imovine crkvama i vjerskim zajednicama kao izvornim vlasnicima.

"Nažalost, nije postajao recipročan odnos kad je u pitanju Sarajevo. On nije ni tražen", rekao je Jovanović. Ističući da bi pravda i dobra volja u vraćanju imovine crkava i vjerskih zajednica trebalo da budu prisutne na cijelom prostoru u oba entiteta, Jovanović konstatuje da, nažalost, o tome nije postojao čak ni reciprocitet.

"Bilo bi dobro da se popiše sva imovina na cijelom prostoru BiH koja je vraćena crkvama i vjerskim zajednicama prije donošenja zakona o restituciji. Tada bi imali jasnu sliku šta je kome i koliko vraćeno na određenom području", predložio je Jovanović.

Prema njegovom mišljenju, teško je procijeniti koliko je vrijedna nacionalnizovana imovina SPC u Sarajevu koja treba da joj bude vraćena, posebno, jer je riječ o različitoj vrsti imovine i različitim slučajevima.

Nacionalizacija imovine SPC

Prema nepotpunim podacima, komunističke vlasti su od SPC u godinama poslije Drugog svjetskog rata oduzele i nacionalizovale tridesetak stambenih kuća sa 6.400 metara kvadratnih, pet stambeno-poslovnih zgrada sa 11.500 metara kvadratnih, veliki broj poslovnih prostora sa 1.500 metara kvadratnih i skoro 50.000 metara kvadratnih zemljišta.

"Negdje je nacionalizovana zemlja pa je podignuta zgrada kao što je slučaj sa zgradama na Marijin dvoru u kojima su smješteni Parlamentarna skupština BiH i Savjet ministara BiH. Negdje je oduzeta imovina koja je srušena ili premještena, a tu napravljeno nešto drugo kao dvorana žZetraž na pravoslavnom groblju...", pojasnio je Jovanović.

Zemljište na kojem su izgrađene dvije zgrade za potrebe najviših institucija BiH, pa čak i dio Hotela "Holidej in" - 18.500 metara kvadratnih ili 18,5 dunuma - do 1941. godine bilo je u vlasništvu SPC i tu su trebali da budu izgrađeni zgrada Bogoslovije i pravoslavni hram.

Kad je riječ o vraćanju SPC zgrade Bogoslovije u Sarajevu, sa oko 3 000 metara kvadratnih prostora, paroh sarajevski naglašava da taj proces nije stigao nidokle, jer nema dobre volje.

"Bogoslovija je pitanje dobre volje, jer je zgrada vraćena ukazom SR BiH prije rata. Nažalost, za razliku od drugih crkava i vjerskih zajednica u Sarajevu, kada je riječ o zdanjima visokoškolskih vjerskih ustanova, SPC nije ušla u posjed", napominje Jovanović.

Ističući da mu je jasno što te dobre volje nema u Federaciji BiH, on ukazuje da nje nema nema ni u Republici Srpskoj, izuzme li se interesovanje medija za tu temu.

"Recite mi kada je bilo koji srpski političar iz bilo koje instituciji vlasti u Republici Srpskoj i BiH postavio ovo pitanje? Ja sam od 1998. godine prisutan u ovoj temi i za takav slučaj ne znam", rekao je Jovanović.

Privatizacija prije denacionalizacije

Govoreći o zakonu o otkupu stanova u FBiH, kojim su otkupljivani i stanovi u vlasništvu SPC koji su nacionalizovani, Jovanović je istakao da su komunisti, koji su napravili cijeli haos oko imovine, oduzimali je za "opštu korist", a današnje vlasti je prisvajaju kao svoju.

Jovanović upozorava da je problem što je izvršena privatizacija prije denacionalizacije.

Na osnovu federalnog zakona o otkupu stanova dozvoljen je otkup stanova sa stanarskim pravom bez obzira da li su oni bili nacionalizovani, čime su federalne vlasti omogućile da već otuđena imovina SPC bude još jednom otuđena.

"Svi procesi koji su se trebali dogoditi nakon donošenja zakona o restituciji, kao što su razne privatizacije i otkupi stanova, sprovedeni su, a da mi još nismo ozbiljno počeli ni razgovarati o restituciji. Postavlja se pitanje šta će biti vraćano kada bude donesen taj zakon", naglasio je Jovanović.

Među zgradama koje su oduzete su i tri koje su pripadale Upravnom odboru Patrijaršije SPC.

Jedan od najvećih objekata koji je u Sarajevu oduzet SPC svakako je Palata Crkveno-školske opštine, odnosno stambeno-poslovna zgrada preko puta Stare srpske pravoslavne crkve na Baščaršiji, sa 24 stana i 18 poslovnih prostora.

"Kako god, Crkva može čekati bez obzira na donesene zakone. Odnosno, ako sve ovako nastavi, bez obzira na sve te otkupe i privatizacije, šta ćemo ako se isto pitanje aktuelizuje za 50 godina? Koliko smo sigurni u tuđoj imovini i za koliko vremena?", upitao je Jovanović.

On je posebno ukazao na činjenicu da se u zemljišnjim knjigama za nacionalizovanu imovinu SPC mijenjaju, sterilišu i uništavaju podaci.

Jovanović ističe da je smješno i tragično reći da se na izvadku za istu parcelu svake godine nalazi različita kvadratura.

"Crkvena opština sarajevska je u sudskom sporu u vezi sa prostorom koji je u našem izvornom vlasništvu, zbog kojeg smo od Opštine Stari Grad Sarajevo tuženi i proces izgubili. Ovaj nemoralni, nepravedni i iscrpljujući proces trajao je više od jedne decenije. Stižu nam na naplatu ogromni iznosi koje nije moguće izmiriti", naveo je Jovanović jedan od mnogobrojnih primjera zloupotrebe.

Prema njegovim riječima, u jednom slučaju u kojem se radilo o imovini SPC predstavnici aktuelnih vlasti čak su napisali da nema imovine SPC, jer nisu znali šta da napišu.

On smatra da se sve to čini s ciljem ugrožavanja crkveno-vjerskog života preostalih pravoslavnih žitelja Sarajeva.

"Sve su to jadni i bijedni pokušaji dobijanja na vremenu i sterilisanja određenih prostora, ali se kopije dokumentacije iz vremena Austro-Ugarske čuvaju u Beču. I mi imamo svoju arhivu. A i komunisti, kada su oduzimali imovinu, ako su išta uradili kako treba to je da su do u centimetar zapisali šta su oduzeli", napominje Jovanović.

Sudbinu SPC dijele i srpska udruženja i stare srpske sarajevske porodice

On potvrđuje da sudbinu SPC kad je riječ o nacionalizovanoj imovini dijele i srpska društva, udruženja, zadužbine i stare sarajevske srpske porodice.

Do svoje imovine ne može da dođe ni Kolo srpskih sestara "Sveta Tekla", Srpsko pjevačko društvo "Sloga", a brojnih kuća i imanja poznatih sarajevskih srpskih porodica Jeftanović, Despić, Živković, Obrenović, Spasenić... više nema. Na njihovom mjestu sada se nalaze poslovni objekti i neboderi.

U zgradi bivšeg Djevojačkog zavoda, koji je vodilo Kolo srpskih sestara "Sveta Tekla", u kojem je do pred posljednji rat u BiH bio Studentski dom "Mladen Stojanović", sad je Kantonalno tužilaštvo.

Zgradu je poklonila Kolu srpskih sestara poznata srpska dobrotvorka mis Adelina Irbi.

Jovanović naglašava da nacionalizovana crkvena imovina, zajedno sa imovinom njenih vjernika, čini najveći dio imovine u Sarajevu.

"To svi znaju. Zato sve to i jeste toliki problem. No, daće Bog a i određene naše aktivnosti da se, ako ništa drugo, ovo sačuva u istoriji i za budućnost naše djece", poručio je Jovanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana