Још није одзвонило пушењу на јавним мјестима

ATV
Још није одзвонило пушењу на јавним мјестима

Бањалука - Многи виде "угоститељски лоби” као побједника прве рунде у борби против усвајања Закона о заштити здравља становништва од дуванских и осталих производа за пушење који је скинут са дневног реда посљедњег засједња Парламента.

Засад, пушење цигарета у кафићима остаје. Док из Владе одговарају да је његово усвајање питање времена, угоститељи не крију да су одахнули и тврде да се надлежни, приликом израде текста, с њима нису консултовали. Надају се да, ипак, хоће јер ће се, у супротном, поново успротивити. Већ имају конкретне приједлоге како "испеглати” текст Закона.

"Чак и варијанта да се почне примјењивати тек за неких четири, пет година. Зашто? Да би Министарство здравља могло да утиче на свијест становништва”, рекао је предсједник Удружења радника угоститељства и туризма Жељко Татић.

Закон је повучен са дневног реда сједнице Парламента, која је одржана прије пет дана, али нема детаља о разлозима. Није појашњено ни да ли ће се, и када, о њему поново расправљати у скупштинској сали. У Министарству здравља не желе у детаље.

"Нацрт закона о заштити здравља становништва од дуванских и осталих производа за пушење је повучен због дораде”, саопштено је из Министарства.

Предсједник Парламента не зна до каквих ће промјена у тексту доћи. Али је увјерен да ће се Закон, кад-тад, наћи пред посланицима

"Добили смо само у писаној форми да је Влада повукла тај Закон због дораде. Да ли је то због провјере свог става код корисника или код мале привреде у овом тренутку ја то не могу да потврдим, али је сигурно да ће тај Закон угледати свјетлост дана врло брзо”, рекао је предсједник НСРС Недељко Чубриловић.

Угоститељи предлажу да се власници изјасне да ли је локал пушачки или непушачки, а да пушење буде забрањено тамо гдје се послужује храна. Постојећим текстом је предвиђено да сваки пушач који цигарету запали у затвореном простору, на јавном јесту, плати казну од 200 до 600 марака. Још би горе прошли угоститељи, који би, ако тако нешто не спријече, платили и до 6000 марака.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана