Još korak do miliona za razvoj saobraćaja

Svjetlana Šurlan
Još korak do miliona za razvoj saobraćaja

Banjaluka - Evropska unija staviće ove godine zemljama zapadnog Balkana na raspolaganje 100 miliona evra za saobraćajnu i energetsku infrastrukturu, a da bi dobila novac, BiH mora da donese još investicione planove, istakli su u Delegaciji i Kancelariji specijalnog predstavnika EU u BiH.

Oni su pozdravili usvajanje Okvirne transportne politike BiH za period od 2015. do 2030. godine. Ovaj dokument usvojen je prošle sedmice u Parlamentu BiH uz zahtjev Savjetu ministara BiH da prilikom donošenja strategije i akcionog plana obavi javnu raspravu i da pri njihovoj realizaciji bude u stalnoj koordinaciji sa nižim nivoima vlasti. Usvajanje Okvirne transportne politike u Parlamentu BiH jedan je od dva neposredna preduslova za pristup novcu EU dostupnom u ovoj godini, a drugi je izrada investicionih planova za najrelevantnije projekte.

Iz Delegacije EU su pozvali vlasti u BiH da prioritetno okupe investicioni odbor koji treba da pripremi investicione planove do 27. avgusta, kada će biti održan samit zemalja zapadnog Balkana u Beču.

Ministar saobraćaja i veza RS Neđo Trninić rekao je da su, kroz niz sastanaka sa Evropskom komisijom i Ministarstvom transporta i komunikacija BiH, prijedlozi i prioriteti RS uvršćeni u planove razvoja. On je istakao da postoji nezadovoljstvo formiranjem investicionog odbora BiH, koji bi trebalo da odlučuje o infrastrukturnim i energetskim prioritetima.

- RS ima svoje prioritete, spremna je za dogovore sa FBiH i Savjetom ministara BiH, ali ne da nam neko nameće projekte. Tražićemo da Srpska predlaže prioritete jer se njeni građani zadužuju i vraćaju te kredite. Ne može neko drugi određivati prioritete - istakao je Trninić i dodao da RS ima investicione planove za infrastrukturu i energetiku.

Podsjetivši da će EU u idućih pet godina uložiti milijardu evra u razvoj i međusobno povezivanje saobraćajne i energetske infrastrukture u zemljama zapadnog Balkana, u Delegaciji EU su istakli da Brisel sve više pažnje posvećuje povezivanju građana i poslovnih subjekata širom Evrope u svrhu promocije održivog ekonomskog rasta.

- Već ove godine više od 100 miliona evra dostupno je u vidu sufinansiranja iz pretpristupnih sredstava za sve zemlje zapadnog Balkana - naglasili su u Delegaciji EU.

Ova finansijska pomoć, zajedno sa ponudom daljeg kreditiranja i investiranja, biće dostupna za dogradnju ili za izgradnju nove infrastrukture.

- Kada je u pitanju BiH, obuhvaćeni su autoput i željeznički pravac duž koridora 5C i autoput 2A iz Gradiške kroz Banjaluku, uz povezivanje sa koridorom 5C južno od Zenice. Među projektima su i luke Šamac i Brčko, te Međunarodni aerodrom Sarajevo - istakli su u Delegaciji EU i dodali da su hitni projektni prioriteti u 2015. godini za BiH usmjereni na izgradnju prekograničnih mostova na Svilaju i Gradišci, uključujući granične prelaze i prilazne puteve.

Evropska komisija objavila je u aprilu listu projekata za zemlje zapadnog Balkana u okviru proširenja evropske transportne mreže na ovaj region.

Projekti za BiH

 

Putevi

Koridor 5C - Šamac-Doboj-Sarajevo-Mostar-Bijača

Put - Gradiška-Banjaluka-Lašva

 

Željeznice

Koridor 5C - Šamac-Sarajevo-Mostar-Čapljina

 

Aerodromi - Sarajevo

 

Luke  - Šamac i Brčko

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana