Још четири особе у Српској преминуле од посљедица грипа

nezavisne.com
Још четири особе у Српској преминуле од посљедица грипа

Бањалука - Још четири пацијента у РС преминула су од посљедица грипа, што значи да је од почетка сезоне укупно преминуло 16 људи!

Иниститут за јавно здравство РС није објавио епидемију грипа, док су у Заводу за јавно здравство ФБиХ рекли да је у Федерацији БиХ од друге седмице јануара пређен епидемијски праг.

Из Института за јавно здравство РС саопштили су да су Универзитетски клинички центар Републике Српске и Болница Зворник пријавили по једног преминулог пацијента, док је Болница "Свети апостол Лука" Добој пријавила два која су преминула.

"Ради се о особама средње и старије животне доби са бројним коморбидитетима. Број до сада пријављених обољења која се на примарном нивоу воде као грип, чини 0,78% обољелих у односу на укупну популацију", рекли су у овом институту.

Додали су да су у четвртој недјељи тестирана 92 узорка, од којих је позитивно на грип било 77, што представља 64% од досад укупно узетих узорака од почетка сезоне.

Према њиховим ријечима, када ову сезону 2018/19. пореде са претходне двије, претходне двије су биле неуобичајено благе па се самим тим ова сезона чини још интензивнијом него што је то уобичајено за сезонско јављање инфлуенце.

"Тренутно се налазимо у периоду највеће активности вируса инфлуенце, која обично траје од 4. до 8. недјеље сваке године. У овом тренутку нема разлога за проглашавање епидемије инфлуенце", закључили су у Институту.

Истакли су да у наредном периоду посебну пажњу треба обратити приликом посјете пацијентима у болницама, домовима за старија лица и домовима за лица са инвалидитетом и поштовати препоруке установа.

"Епидемију грипа у РС проглашава Министарство здравља и социјалне заштите РС на приједлог Института за јавно здравство РС. Домови здравља пријављују епидемију Институту за јавно здравство РС на нивоу општина/градова", рекли су у Институту.

Додали су да то, када се проглашава и пријављује епидемија, зависи од више фактора, као што су број обољелих на одређен број становника у граду/општини/регији, учесталост оболијевања, клиничке слике, али и на основу свеобухватне процјене епидемиолошке ситуације.

"Од почетка сезоне укупно је пријављено 40.001 акутна респираторна инфекција, 10.980 обољења сличних грипу, док је тешких акутних респираторних инфекција од почетка укупно регистровано 209. Поредећи ове податке са претходном сезоном, све три групе инфекција показују веће вриједности у односу на претходну сезону у истом периоду", закључили су у Институту за јавно здравство РС.

У Дому здравља Бањалука рекли су да још нема предуслова за пријаву епидемије.

Из УКЦ РС рекли су да одлуку о евентуалној забрани посјета болесницима у болницама и другим стационарним здравственим установама доноси Републичка управа за инспекцијске послове и главни републички здравствени инспектор у сарадњи са Институтом за јавно здравство Републике Српске.

У Заводу за јавно здравство ФБиХ казали су да се тренутно биљежи средња активност вируса грипа, али се, као и свуда у Европи, активност грипа повећава.

"Број обољелих је у порасту у односу на претходну седмицу извјештавања", рекли су у Заводу.

Додали су да је, према извјештају Рефералне лабораторије КЦУС, од 160 тестираних узорака, 61 је позитиван на вирус грипа тип А, од тога 36 случајева подтипа А(Х3) и 25 случајева подтипа А(Х1Н1)пдм09.

"Заводу је пријављен један смртни случај од посљедица тешке акутне респираторне инфекције, али тај пацијент био је негативан на вирус грипа", закључили су у Заводу.

Проглашење епидемије зависи од:

-     броја обољелих на одређен број становника у граду/општини/регији

-     учесталости оболијевања

-     клиничке слике

-     основа свеобухватне процјене епидемиолошке ситуације

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана