Јелица Предојевић-Самарџић: Донаторско вече уједињује нас у добрим жељама

Милијана Латиновић
Јелица Предојевић-Самарџић: Донаторско вече уједињује нас у добрим жељама

Захваљујући донаторским вечерима "С љубављу храбрим срцима" пружена је помоћ многим обољелим малишанима и сматрам да је ово традиција која треба да се његује и настави јер нас она све уједињује у добрим жељама.

Истакла је ово шеф Одјељења дјечије хематоонкологије Клинике за дјечије болести Универзитетског клиничког центра РС Јелица Предојевић-Самарџић, која већ годинама свесрдно подржава донаторске вечери.

- У Клиници за дјечије болести УКЦ-а дуги низ година организовали смо Никољдански коктел и успјели путем донација обезбиједити многе дијагностичке апарате. Овогодишње донаторско вече, које се одржава 27. децембра под покровитељством предсједника РС Милорада Додика, конципирано је тако да пружи помоћ свој обољелој дјеци из Српске - рекла је Предојевић-Самарџић.

ГЛАС: Колико обољелим малишанима значи оснивање Фонда солидарности за дијагностику и лијечење обољења, стања и повреда дјеце у иностранству коме је посвећено овогодишње донаторско вече?

ПРЕДОЈЕВИЋ-САМАРЏИЋ: Надам се да тих упућивања неће бити много и да ће што мање дјеце оболијевати од малигних болести. А и онда када се то деси, да није толико компликовано да захтијева лијечење у иностранству. Постојање Фонда солидарности омогућиће овакав вид лијечења када за то буду постојали стручни разлози.

ГЛАС: Да ли се број дјеце обољеле од малигних болести повећава и шта је по Вашем мишљењу разлог томе?

ПРЕДОЈЕВИЋ-САМАРЏИЋ: Резултати праћења оболијевања од малигних болести у Европи указују да се на годишњем плану учесталост повећава за око један одсто. Загађеност животне околине, стил живота, прехрана, епидемиолошка ситуација са вирусним инфекцијама су фактори који су одговорни за то, а боља дијагностика и веће медицинско знање доприносе откривању обољелих.

ГЛАС: Колико дјеце се тренутно лијечи на Одјељењу дјечије хематоонкологије и колика је успјешност изљечења?

ПРЕДОЈЕВИЋ-САМАРЏИЋ: Тренутно на одјељењу борави 11 дјеце. На успјешност лијечења малигних болести утичу многи фактори, те због тога богате и развијене земље имају и боље резултате у лијечењу. Ипак, мислим да су напори учињени у РС у посљедњих петнаестак година значајно побољшали ситуацију у овој грани медицине. Ми смо данас члан интернационалне кооперативне групе за лијечење леукемија, што нам даје могућност приступа новим научним сазнањима.

ГЛАС: Које су најчешће дијагнозе са којима долазе дјеца на Одјељење дјечије хематоонкологије?

ПРЕДОЈЕВИЋ-САМАРЏИЋ: Најчешћа дијагноза на нашем одјељењу је болест увећаних лимфних чворова. Те болести нису увијек у вези са малигним обољењима и заправо су најчешће у вези са инфекцијама. Осим тога, честе дијагнозе су различите врсте анемија и поремећаја згрушавања крви. Најчешћа малигна болест због које се малишани лијече на нашем одјељењу је акутна лимфобластна леукемија.

ГЛАС: Шта је за Вас најтеже у процесу лијечења малишана?

ПРЕДОЈЕВИЋ-САМАРЏИЋ: То је тежак и комплексан посао, врло стресан и захтијева огромну одговорност. Са колегама и сарадницима на одјељењу пролазимо веома тешке тренутке. То је саставни дио нашег посла и као професионалци се морамо са тим носити. Тешки и деликатни тренуци су када се родитељима мора саопштити дијагноза малигне болести.

Подршка

ГЛАС: Колико је важно да обољела дјеца и њихови родитељи имају подршку друштва?

ПРЕДОЈЕВИЋ-САМАРЏИЋ: Подршка околине је веома важна. Са аспекта савремене педијатрије, онколошко лијечење дјеце је једно од најкомплекснијих и развијеност здравственог система, као и друштвено благостање једне земље веома утичу на успјешност изљечења. Изузетно је важна и могућност савремене дијагностике, те да су квалитетни лијекови доступни у сваком тренутку. Осим тога, битна је и едукованост кадра, специфично усмјерење према дјечијој хематологији и онкологији, адекватни услови лијечења и психосоцијална подршка.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана