Jeftiniji odjeća i obuća, skuplji prevoz i rekreacija

A. J.
Jeftiniji odjeća i obuća, skuplji prevoz i rekreacija

Banjaluka - Potrošači u RS morali su prošli mjesec da izdvoje malo više novca za prevoz, rekreaciju i kulturu, nego što su to činili u maju, dok su odjeća, obuća i hrana, bili nešto jeftiniji.

Prema podacima Zavoda za statistiku RS potrošačke cijene proizvoda i usluga u junu su bile niže za 0,2 odsto u odnosu na maj ove godine, a u odnosu na isti mjesec 2015. godine bilježi se pad za 1,6 odsto. Odjeća i obuća su jeftiniji za 1,5 odsto, hrana i bezalkoholna pića za 0,8 odsto, namještaj i pokućstvo za 0,6 odsto i alkoholna pića i duvan 0,1 odsto.

- Indeksi cijena stanovanja, komunikacija, obrazovanja i ostalih dobara i usluga ostali su nepromijenjeni, dok se povećanje cijena bilježi u oblasti prevoza za 0,9 odsto, u oblasti rekreacije i kulture za 0,3 odsto, kao i u oblasti zdravstva, restorana i hotela za 0,1 odsto - podaci su Zavoda.

Prosječna neto plata u junu ove godine je iznosila 845 KM, i veća je za četiri marke u odnosu na maj. Prosječna bruto plata za prošli mjesec iznosila je 1.358 KM, a najveću neto platu primili su radnici u oblasti informacije i komunikacije i to 1.280 KM. 

- Najniža plata u junu legla je na račun radnika u području administrativne i pomoćne uslužne djelatnosti i to 521 KM - istakli su u Zavodu za statistiku.


 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana