Јефтинији одјећа и обућа, скупљи превоз и рекреација

А. Ј.
Јефтинији одјећа и обућа, скупљи превоз и рекреација

Бањалука - Потрошачи у РС морали су прошли мјесец да издвоје мало више новца за превоз, рекреацију и културу, него што су то чинили у мају, док су одјећа, обућа и храна, били нешто јефтинији.

Према подацима Завода за статистику РС потрошачке цијене производа и услуга у јуну су биле ниже за 0,2 одсто у односу на мај ове године, а у односу на исти мјесец 2015. године биљежи се пад за 1,6 одсто. Одјећа и обућа су јефтинији за 1,5 одсто, храна и безалкохолна пића за 0,8 одсто, намјештај и покућство за 0,6 одсто и алкохолна пића и дуван 0,1 одсто.

- Индекси цијена становања, комуникација, образовања и осталих добара и услуга остали су непромијењени, док се повећање цијена биљежи у области превоза за 0,9 одсто, у области рекреације и културе за 0,3 одсто, као и у области здравства, ресторана и хотела за 0,1 одсто - подаци су Завода.

Просјечна нето плата у јуну ове године је износила 845 КМ, и већа је за четири марке у односу на мај. Просјечна бруто плата за прошли мјесец износила је 1.358 КМ, а највећу нето плату примили су радници у области информације и комуникације и то 1.280 КМ. 

- Најнижа плата у јуну легла је на рачун радника у подручју административне и помоћне услужне дјелатности и то 521 КМ - истакли су у Заводу за статистику.


 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана