Јефтина радна снага мамац за странце

Данијела Стоканић
Јефтина радна снага мамац за странце

Бањалука - Јефтина радна снага и добар пословни потенцијал главни су мамац за странце који се масовно одлучују за покретање бизниса у Српској, гдје је само за двије године отворено готово 200 фирми чији власници нису из ове земље.

Највише предузећа чији су оснивачи странци отворено је у Бањалуци, Градишци и Бијељини, док их ни у осталим локалним заједницама не мањка. Странци инвеститори који су шансу за успјешно пословање препознали у Српској најчешће долазе из Србије, Словеније, Хрватске, Њемачке, Италије и Аустрије.

Они су углавном у РС оснивали друштва са ограниченом одговорношћу, чиме су отворена бројна радна мјеста.

Осим тога, велики број људи запослен је код странаца и у трговинама на велико које се баве дрвопрерадом, грађевинским материјалима и санитарном опремом. Нису мањкале ни инжењерске и друге дјелатности, а које су у РС покренули странци.

Према подацима Агенције за посредничке, информатичке и финансијске услуге (АПИФ) страни држављани су лани у РС отворили 91 фирму, што је за 12,34 одсто више него годину раније. Како је објаснила директор АПИФ-а Јелена Ћетковић, разлог овог масовног отварања фирми је, између осталог, јефтинија радна снага у односу на окружење. Према њеним ријечима, заинтересовани странци прво питају колика је у РС најнижа плата.

- Осим тога, овом тренду допринијело је у увођење олакшица, односно смањење оснивачког капитала са 2.000 КМ на марку, затим смањење броја процедура са 11 на пет, као и дана чекања за регистрацију фирме, уз то, све на једном мјесту - рекла је Ћетковићева, додајући да је то много утицало и на повећање броја фирми домаћих оснивача.

Економски аналитичар Зоран Павловић истакао је да је отварање страних фирми веома добар корак за РС, али да се поставља питање шта су те фирме заиста урадиле.

- У РС има много стварних могућности. С једне стране, странци долазе овдје као оснивачи кћерки фирми, као што је предузеће у Котор Варошу које се бави металским сектором. Она, практично, ради све за фирму у Италији - рекао је Павловић.

Додао је да су у РС, иако је висок ниво обавеза по основу исплаћених личних доходака, радници вриједни и релативно "јефтини".

- С друге стране, странци су свјесни да ће код нас успјети, јер знају да наш правни и порески систем није строг - казао је Павловић.

Регистар

У судски регистар странци могу бити регистровани као директори својих предузећа у БиХ само уколико имају рјешење о одобреном привременом боравку и потврду о пријави рада. Да би неки странац био директор свог предузећа у БиХ, прије три године је морао имати, између осталог, и радну дозволу, што је многе одбијало, због чега је и дошло до измјене и допуне Закона о странцима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана