Је ли ово посљедњи пут да казаљке сата помијерамо уназад?

index.hr
Је ли ово посљедњи пут да казаљке сата помијерамо уназад?

У недјељу, 28. октобра, завршава љетно рачунање времена. У 3 сата ујутро помичемо казаљке за један сат уназад и прелазимо на зимско рачунање времена.

Тако ће у недјељу умјесто 3 сата, помицањем казаљки бити 2 ујутро.

Многима та процедура није ништа ново, радимо то цијели свој живот. Можда је некима од нас таква промјена и пожељна јер у тмурним зимским мјесецима волимо при одласку на посао имати дању свјетлост.

Међутим, већини Европљана таква пракса не одговара. Према резултатима службене анкете на коју се одазвао рекордан број становника Европске уније, више од 80 % њих противи се пракси помицања сата.

Из тог је разлога Европска комисија у септембру објавила приједлог за укидање полугодишњег помицања сата у Европској унији у 2019. години.

Је ли ово задњи пут да помичемо казаљке сата уназад?

Европска комисија схватила је врло озбиљно преференције становника ЕУ-а и сада се поставља питање колико ће се још дуго унутар Европске уније практиковати полугодишње помицање сата.

Одговор на то питање биће познат тек када Европски парламент и Савјет Европске уније одлуче како точно провести приједлог Европске комисије.

Што за сада знамо?

Европска комисија је у склопу приједлога за укидање полугодишњег помицања сата дала свакој држави чланици слободу да до травња 2019. године одлучи жели ли трајно примјењивати љетно или зимско рачунање времена.

Након преласка на зимско рачунање времена у ноћи са суботе на недјељу, посљедње обавезно помицање сата на љетно рачунање времена требало би бити 31. марта 2019. године. Оне државе чланице које се одлуче за трајно зимско рачунање времена, требале би задњи пут помакнути сат 27. Октобра 2019.

Аустрија, Словенија, Хрватска – иста зона, али другачије вријеме?

Међутим ту се сусрећемо с једним озбиљним проблемом. Ако свака држава чланица има право слободног избора хоће ли примјењивати љетно или зимско рачунање времена, може ли се догодити да у будућности сатови у Хрватској показују другачије вријеме од оних у Аустрији? Може ли се догодити ситуација да при путовању из Хрватске у Словенију морамо помицати казаљке један сат унатраг, а након тога опет унапријед ако наставимо путовање у Аустрију?

Такав сценариј јест могућ, али је врло мало вјероватан.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана