Jasminka Vučković: Donatorsko veče dokaz naše humanosti

Milijana Latinović
Jasminka Vučković: Donatorsko veče dokaz naše humanosti

Vjerujem da će i ovo, osmo donatorsko veče "S ljubavlju hrabrim srcima", koje je posvećeno Fondu solidarnosti za dijagnostiku i liječenje oboljenja, stanja i povreda djece u inostranstvu, potvrditi da naše društvo nije imuno na tuđe probleme, da razumijemo i želimo da pomognemo.

Istakla je ovo vršilac dužnosti direktora Fonda solidarnosti Jasminka Vučković i dodala da su sve dosadašnje donatorske večeri, koje su održane pod pokroviteljstvom predsjednika RS Milorada Dodika, dokazale solidarnost i humanost našeg društva.

- Iz godine u godinu rastao je iznos prikupljenog novca na ovim donatorskim večerima, ali i povjerenje građana, institucija i društva da novac koji se prikupi odlazi u prave ruke i rješava brojna pitanja za djecu koja boluju od različitih stanja i bolesti - istakla je Vučkovićeva.

GLAS: Koja je Vaša poruka za svu oboljelu djecu u RS i njihove roditelje?

VUČKOVIĆ: Nema te riječi koja bi mogla da utješi roditelja čije je dijete bolesno, ali vjera i nada u brz oporavak su ono što ih pokreće. U teškim životnim situacijama mnogi misle da su sami i prepušteni sebi. Ponekad je dovoljna riječ, osmijeh, podrška. Nažalost, ponekad je potrebno mnogo više od toga. Uz pomoć institucija, privrednih subjekata, ali prije svega svih građana, Fond solidarnosti će moći da ispuni svoju misiju, a to je da omogući liječenje djeci izvan RS.

GLAS: Koliko će postojanje Fonda olakšati najvažniju borbu oboljelih mališana i njihovih roditelja?

VUČKOVIĆ: Njegovim uspostavljanjem i načinom funkcionisanja cijelo društvo daje svoj doprinos i dio je humane misije koja ima samo jedan cilj - da se teško oboljeloj djeci obezbijedi liječenje i ozdravljenje. Fond će biti od velikog značaja i za roditelje kojima je veliki problem kako obezbijediti novac neophodan za liječenje. Djeca će biti upućivana samo u ustanove koje su poznate po uspješnosti u liječenju određenih oboljenja. Po potrebi, roditeljima će na raspolaganju biti i stručni pratilac koji će im pružati svu potrebnu pomoć prilikom odlaska.

GLAS: Sa koliko novca će, prema procjenama, Fond raspolagati?

VUČKOVIĆ: Prema trenutnim procjenama, na godišnjem nivou Fond solidarnosti bi trebalo da raspolaže sa oko šest miliona maraka. Međutim, ovu procjenu treba uzeti sa rezervom. Važno je ponoviti da Fond ima sigurne izvore finansiranja i očekujemo da će biti dovoljno novca za sve zahtjeve. Najvažnije je da je RS prepoznala da novac ne može i ne smije biti prepreka za liječenje djece. Sve što Fond solidarnosti bude radio biće javno, a informacije o stanju na računima biće objavljene na internet stranici Fonda zdravstvenog osiguranja RS.

GLAS: Vjerujete li da će svi zaposleni učestvovati u punjenju budžeta Fonda solidarnosti?

VUČKOVIĆ: Zakon o Fondu solidarnosti je predvidio i mogućnost da svi koji ne žele mogu uputiti zahtjev Upravnom odboru Fonda da se od njihovih plata ne odbija doprinos. Ipak, smatram da ćemo imati malo takvih, jer su naši građani već više puta pokazali koliko su humani i solidarni. Primamo brojne pozive građana i privrednih subjekata sa pitanjima kada će moći početi sa uplatama doprinosa.

Upravni odbor

Na konstitutivnoj sjednici Upravnog odbora Fonda solidarnosti u petak je za vršioca dužnosti predsjednika UO izabrana Vita Malešević, a za vršioce dužnosti potpredsjednika Milorad Grujičić i Gordana Cimeša.

Na prvoj redovnoj sjednici UO usvojen je i Statut Fonda solidarnosti, kao i Uputstvo o načinu prikupljanja i uplate sredstava za ovaj fond. Sva predviđena sredstva na račun Fonda uplaćuju se na transakcione račune kod poslovnih banaka koji funkcionišu kao računi javnih prihoda - 5710100000258084, otvoren kod Komercijalne banke, 5551000036647150, otvoren kod Nove banke, te 5620998143841328, otvoren kod NLB Razvojne banke Banjaluka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana