Јасминка Вучковић: Донаторско вече доказ наше хуманости

Милијана Латиновић
Јасминка Вучковић: Донаторско вече доказ наше хуманости

Вјерујем да ће и ово, осмо донаторско вече "С љубављу храбрим срцима", које је посвећено Фонду солидарности за дијагностику и лијечење обољења, стања и повреда дјеце у иностранству, потврдити да наше друштво није имуно на туђе проблеме, да разумијемо и желимо да помогнемо.

Истакла је ово вршилац дужности директора Фонда солидарности Јасминка Вучковић и додала да су све досадашње донаторске вечери, које су одржане под покровитељством предсједника РС Милорада Додика, доказале солидарност и хуманост нашег друштва.

- Из године у годину растао је износ прикупљеног новца на овим донаторским вечерима, али и повјерење грађана, институција и друштва да новац који се прикупи одлази у праве руке и рјешава бројна питања за дјецу која болују од различитих стања и болести - истакла је Вучковићева.

ГЛАС: Која је Ваша порука за сву обољелу дјецу у РС и њихове родитеље?

ВУЧКОВИЋ: Нема те ријечи која би могла да утјеши родитеља чије је дијете болесно, али вјера и нада у брз опоравак су оно што их покреће. У тешким животним ситуацијама многи мисле да су сами и препуштени себи. Понекад је довољна ријеч, осмијех, подршка. Нажалост, понекад је потребно много више од тога. Уз помоћ институција, привредних субјеката, али прије свега свих грађана, Фонд солидарности ће моћи да испуни своју мисију, а то је да омогући лијечење дјеци изван РС.

ГЛАС: Колико ће постојање Фонда олакшати најважнију борбу обољелих малишана и њихових родитеља?

ВУЧКОВИЋ: Његовим успостављањем и начином функционисања цијело друштво даје свој допринос и дио је хумане мисије која има само један циљ - да се тешко обољелој дјеци обезбиједи лијечење и оздрављење. Фонд ће бити од великог значаја и за родитеље којима је велики проблем како обезбиједити новац неопходан за лијечење. Дјеца ће бити упућивана само у установе које су познате по успјешности у лијечењу одређених обољења. По потреби, родитељима ће на располагању бити и стручни пратилац који ће им пружати сву потребну помоћ приликом одласка.

ГЛАС: Са колико новца ће, према процјенама, Фонд располагати?

ВУЧКОВИЋ: Према тренутним процјенама, на годишњем нивоу Фонд солидарности би требало да располаже са око шест милиона марака. Међутим, ову процјену треба узети са резервом. Важно је поновити да Фонд има сигурне изворе финансирања и очекујемо да ће бити довољно новца за све захтјеве. Најважније је да је РС препознала да новац не може и не смије бити препрека за лијечење дјеце. Све што Фонд солидарности буде радио биће јавно, а информације о стању на рачунима биће објављене на интернет страници Фонда здравственог осигурања РС.

ГЛАС: Вјерујете ли да ће сви запослени учествовати у пуњењу буџета Фонда солидарности?

ВУЧКОВИЋ: Закон о Фонду солидарности је предвидио и могућност да сви који не желе могу упутити захтјев Управном одбору Фонда да се од њихових плата не одбија допринос. Ипак, сматрам да ћемо имати мало таквих, јер су наши грађани већ више пута показали колико су хумани и солидарни. Примамо бројне позиве грађана и привредних субјеката са питањима када ће моћи почети са уплатама доприноса.

Управни одбор

На конститутивној сједници Управног одбора Фонда солидарности у петак је за вршиоца дужности предсједника УО изабрана Вита Малешевић, а за вршиоце дужности потпредсједника Милорад Грујичић и Гордана Цимеша.

На првој редовној сједници УО усвојен је и Статут Фонда солидарности, као и Упутство о начину прикупљања и уплате средстава за овај фонд. Сва предвиђена средства на рачун Фонда уплаћују се на трансакционе рачуне код пословних банака који функционишу као рачуни јавних прихода - 5710100000258084, отворен код Комерцијалне банке, 5551000036647150, отворен код Нове банке, те 5620998143841328, отворен код НЛБ Развојне банке Бањалука.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана