Јагма за радницима расте из дана у дан

Анита Јанковић-Речевић
Јагма за радницима расте из дана у дан

Бањалука - Јагма за радницима на тржишту БиХ могла би у наредним мјесецима досегнути врхунац јер се, према процјенама стручњака, до краја ове године очекује раст потражње за радном снагом и до 20 одсто у односу на лани.

Према анализама тржишта рада компаније “Колектив”, у БиХ је протекле три године, као и у првом кварталу ове године присутан стални тренд раста отворених радних мјеста.

Прегледом оглашених послова на порталу “Посао.ба” за прошлу и први квартал ове године, у “Колективу” истичу да потражња расте за радницима у производњи, туризму, угоститељству и транспорту. Додају да се у БиХ до децембра очекује раст броја огласа за запошљавање у иностранству до 15 одсто. Такође, недостатак радне снаге у региону у области туризма и грађевинарства могао би додатно утицати на раст броја огласа.

- Квота за запошљавање странаца у Хрватској ове године је повећана на 21.210 радника, за разлику од лани када је износила 5.211, а Хрвати ће засигурно покушати да запосле и већи број радника мимо квотног режима. Словенија се одавно не придржава квота и посеже за запошљавањем странаца сваки пут када преко свог Завода за запошљавање не нађе раднике у року од седам дана - рекла је Нермана Ајановић-Хајдарпашић из “Колектива”.

Само на порталу “Посао.ба” број расписаних огласа лани је повећан за 14 одсто, а у првом кварталу ове године 20 одсто.

Највише радника у прва три мјесеца ове године тражило се на пословима кол агента и у производњи, а помама је била и за возачима. Међу топ десет најтраженијих занимања су и конобар, кувар, собарица, комерцијалиста и трговац.

- Највећи проблем је што послодавци све теже долазе до кадра због недостатка обучене радне снаге, односно недостатка вјештина. Разлози су углавном неусклађен образовни систем, недостатак праксе, али и одлазак људи у иностранство - рекла је Ајановић-Хајдарпашић.

Економиста Слободан Павловић појашњава да потражња расте због огромног одлива становништва, а не због развоја привреде у БиХ.

- Већ сада недостају радници који су отишли у иностранство. Запошљавање квалификованих бравара, електричара, металостругара… ускоро ће бити права мисија јер постају ријетка роба. Овдашње плате су сувуше мале за озбиљну конкуренцију фирми у иностранству - рекао је Павловић.

Најтраженија занимања у првом кварталу 2018. године

- кол агент

- радник у производњи

- возач

- конобар

- комерцијалиста

- трговац

- кувар

- програмер

- монтер у грађевини

- собарица

Најтраженија занимања у 2017. години

- трговац

- кол агент

- комерцијалиста

- возач

- конобарица

- програмер

- кувар

- медицински техничар

- рачуновођа и финансијски службеник

- бравар

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана