Jagma za drvima i ugljem

M. Miljić i M. Vujić
Jagma za drvima i ugljem

Banjaluka - Loše vremenske prilike u prethodnom periodu otežale su pristup šumi i sječu, zbog čega su stanovnici RS suočeni sa nestašicom drva za zimu.

Ništa bolja situacija nije ni kod onih koji se griju na ugalj, jer ni oni nemaju gdje da ga nabave.

Prodavci ogreva kažu da trenutno nemaju drva, te da su tek sada sa poboljšanjem vremena počeli sa sječom.

- Imamo više od 30 narudžbi za drva. Tek sada smo počeli sa sječom, jer u prethodnom periodu nismo mogli ući u šume zbog kiše i blata - rekao je jedan od prodavaca u Banjaluci.

Dodao je da su u junu imali nešto zaliha drveta od prošle godine, te da su to prodali u rekordnom roku.

- Nadamo se da će nas vrijeme poslužiti u idućem periodu, te da ćemo ispoštovati sve kupce - rekao je ovaj prodavac.

Nestašica drva vlada i u drugim opštinama RS.

Slična situacija je i u preduzeću "Lana eksport import" Banjaluka, gdje su rekli da na skladištu imaju svega pet paleta drveta.

- Potražnja je velika. Ljudi obično traže deset metara drveta, a u našoj jednoj paleti ima 1,7 kubnih metara drveta. Vrijeme nam trenutno ide na ruku i nadamo se da ćemo u idućih desetak dana imati dovoljne količine drva za prodaju - rekli su u ovom preduzeću i dodali da za paletu drva kupci treba da izdvoje 160 maraka.

Da su kiše otežale pristup šumama potvrdio je i v.d. direktora "Šuma RS" Dragan Grabovac, koji je rekao da su u ovom preduzeću radni dani ove godine zbog kiše svedeni na minimum.

- Kiše jednostavno nisu dozvolile radnicima da rade. Međutim, od početka oktobra situacija je polako počela da se normalizuje i sječa drva je sada u punom jeku, jer dnevno posiječemo oko 10.000 kubika drveta - kazao je Grabovac i dodao da prosječna cijena ogrevnog drveta u ovom preduzeću iznosi 88 maraka.

Kako se bliži hladnije vrijeme, tako rastu i cijene ogreva. Prodavci u Gradišci kažu da kubni metar drveta košta i do 70 KM, a poskupljenje pravdaju nestašicom drva.

- Drva nikad nikad nisu bila skuplja, ali to je zbog nestašice. Trenutno prodajemo grab i bukvu po 70 KM, dok je hrast 60 maraka, to znači da su skuplja nego prethodnih godina za nekih pet maraka - ispričao je prodavac Milutin Novak.

Gradiščanin Petar Ponjević kaže da je drva nabavio prije mjesec i da razumije poskupljenje, jer tu ima dosta troškova.

Osim u slobodnoj prodaji, drva za zimu mogu se kupiti i Šumskom gazdinstvu Gradiška po cjenovniku "Šuma RS".

- Prva klasa je 60 maraka bez PDV-a i prevoza, a druga 50. Prva klasa za penzionere košta 55 maraka - rekao je direktor Šumskog gazdinstva Gradiška Milan Sredojević.

Stanovnici Banjaluke žale se da u prodaji nema ni dovoljno uglja za ogrev.

- Od nekoliko prodavaca tražio sam ugalj, ali su mi rekli da na zalihama nemaju dovoljno - kazao je Marko Antić.

Prodavci

Banjalučanka Dragica Mikić rekla je da je do sada zvala deset prodavaca, ali da niko od njih nije imao drva na prodaju. I prodavci uglja kažu da će morati da pričeka nekoliko dana.

- Jedan prodavac mi je obećao da će drva dobiti za deset dana. Nadam se da će biti tako i da ću na vrijeme nabaviti ogrev, jer strahujem od zime koja nam kuca na vrata - kazala je Mikićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana