Јагма за дрвима и угљем

М. Миљић и М. Вујић
Јагма за дрвима и угљем

Бањалука - Лоше временске прилике у претходном периоду отежале су приступ шуми и сјечу, због чега су становници РС суочени са несташицом дрва за зиму.

Ништа боља ситуација није ни код оних који се грију на угаљ, јер ни они немају гдје да га набаве.

Продавци огрева кажу да тренутно немају дрва, те да су тек сада са побољшањем времена почели са сјечом.

- Имамо више од 30 наруџби за дрва. Тек сада смо почели са сјечом, јер у претходном периоду нисмо могли ући у шуме због кише и блата - рекао је један од продаваца у Бањалуци.

Додао је да су у јуну имали нешто залиха дрвета од прошле године, те да су то продали у рекордном року.

- Надамо се да ће нас вријеме послужити у идућем периоду, те да ћемо испоштовати све купце - рекао је овај продавац.

Несташица дрва влада и у другим општинама РС.

Слична ситуација је и у предузећу "Лана експорт импорт" Бањалука, гдје су рекли да на складишту имају свега пет палета дрвета.

- Потражња је велика. Људи обично траже десет метара дрвета, а у нашој једној палети има 1,7 кубних метара дрвета. Вријеме нам тренутно иде на руку и надамо се да ћемо у идућих десетак дана имати довољне количине дрва за продају - рекли су у овом предузећу и додали да за палету дрва купци треба да издвоје 160 марака.

Да су кише отежале приступ шумама потврдио је и в.д. директора "Шума РС" Драган Грабовац, који је рекао да су у овом предузећу радни дани ове године због кише сведени на минимум.

- Кише једноставно нису дозволиле радницима да раде. Међутим, од почетка октобра ситуација је полако почела да се нормализује и сјеча дрва је сада у пуном јеку, јер дневно посијечемо око 10.000 кубика дрвета - казао је Грабовац и додао да просјечна цијена огревног дрвета у овом предузећу износи 88 марака.

Како се ближи хладније вријеме, тако расту и цијене огрева. Продавци у Градишци кажу да кубни метар дрвета кошта и до 70 КМ, а поскупљење правдају несташицом дрва.

- Дрва никад никад нису била скупља, али то је због несташице. Тренутно продајемо граб и букву по 70 КМ, док је храст 60 марака, то значи да су скупља него претходних година за неких пет марака - испричао је продавац Милутин Новак.

Градишчанин Петар Поњевић каже да је дрва набавио прије мјесец и да разумије поскупљење, јер ту има доста трошкова.

Осим у слободној продаји, дрва за зиму могу се купити и Шумском газдинству Градишка по цјеновнику "Шума РС".

- Прва класа је 60 марака без ПДВ-а и превоза, а друга 50. Прва класа за пензионере кошта 55 марака - рекао је директор Шумског газдинства Градишка Милан Средојевић.

Становници Бањалуке жале се да у продаји нема ни довољно угља за огрев.

- Од неколико продаваца тражио сам угаљ, али су ми рекли да на залихама немају довољно - казао је Марко Антић.

Продавци

Бањалучанка Драгица Микић рекла је да је до сада звала десет продаваца, али да нико од њих није имао дрва на продају. И продавци угља кажу да ће морати да причека неколико дана.

- Један продавац ми је обећао да ће дрва добити за десет дана. Надам се да ће бити тако и да ћу на вријеме набавити огрев, јер страхујем од зиме која нам куца на врата - казала је Микићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана