Jadran omiljena destinacija đaka

Anita Janković-Rečević
Jadran omiljena destinacija đaka

Banjaluka - Većina osnovnih škola u Srpskoj započela je pripreme za matursku ekskurziju, a na mapi osnovaca osim Crnogorskog primorja, koje je omiljena destinacija među đacima, naći će se i znamenitosti Srpske i Srbije.

Destinacija na koju će učenici osmih razreda putovati krajem maja ili početkom juna iduće godine različita je od škole do škole. Đaci će osim odmora imati priliku da upoznaju i kulturne znamenitosti gradova, probaju gurmanske specijalitete karakteristične za krajeve koje posjete, ali i dobro se zabave.

Predsjednik Aktiva direktora osnovnih škola banjalučke regije i direktor banjalučke OŠ “Sveti Sava” Miroslav Popržen ističe da je većina škola počela pripreme za realizaciju maturske ekskurzije.

- U toku su ankete među djecom i roditeljima na kojima se izjašnjavaju o željenoj destinaciji. Učenici moje škole tradicionalno će na pet dana otputovati na Crnogorsko primorje, tačnije u Budvu - rekao je Popržen.

Na plažama Jadranskog mora uživaće i đaci dobojske OŠ “Dositej Obradović”, koji će osim Neuma posjetiti i Mostar, te park prirode Hutovo blato.

- Odabrali smo najpovoljniju ponudu, tako da će tri dana putovanja đaci plaćati 185 maraka. Prošle školske godine smo prvi put nakon 15-20 godina organizovali ekskurziju, jer su roditelji naših đaka mahom povratnici i slabog imovnog stanja - rekao je direktor ove škole Vedran Gligorić.

Najveća osnovna škola u Prijedoru “Petar Kočić” trenutno sprovodi anketiranje roditelja i đaka, koji biraju jednu od četiri ponuđene maršrute.

- U pitanju je putovanje kroz RS, odnosno posjeta Trebinju, Višegradu i Jahorini, te tri destinacije na moru Igalo, Herceg Novi i Budva. Djeca su do sada mahom birala more, jer većina njih nije imala priliku da s roditeljima ode na odmor, tako da smo većinu ekskurzija realizovali u Crnoj Gori i vjerujem da će tako biti i sada - rekla je direktorica ove škole Gorana Bosančić i dodala da će putovanje u trajanju od pet dana biti organizovano prve sedmice juna.

Znamenitosti Novog Sada, Beograda, Niša i Kragujevca naći će se na mapi učenika osmih razreda trebinjske OŠ “Jovan Jovanović Zmaj”.

- Na ekskurziju se ide krajem maja iduće godine, a osim posjeta kulturnim znamenitostima Srbije, ako bude bilo vremena učenici će obići i stadione Partizana i Crvene zvezde - rekao je direktor škole Darko Jegdić.

Solidarnost

Gorana Bosančić ističe da među đacima vlada velika solidarnost te da oni čiji roditelji imaju veća primanja najčešće sakupljaju novac za svoje drugare koji nisu u prilici da plate ekskurziju.

- U svakom razredu ima djece koja su lošijeg imovnog stanja i za njih se uvijek sakuplja novac. Takođe, od turističke agencije za svako odjeljenje imamo po jedno putovanje gratis - rekla je Bosančićeva.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana