Јадран омиљена дестинација ђака

Анита Јанковић-Речевић
Јадран омиљена дестинација ђака

Бањалука - Већина основних школа у Српској започела је припреме за матурску екскурзију, а на мапи основаца осим Црногорског приморја, које је омиљена дестинација међу ђацима, наћи ће се и знаменитости Српске и Србије.

Дестинација на коју ће ученици осмих разреда путовати крајем маја или почетком јуна идуће године различита је од школе до школе. Ђаци ће осим одмора имати прилику да упознају и културне знаменитости градова, пробају гурманске специјалитете карактеристичне за крајеве које посјете, али и добро се забаве.

Предсједник Актива директора основних школа бањалучке регије и директор бањалучке ОШ “Свети Сава” Мирослав Попржен истиче да је већина школа почела припреме за реализацију матурске екскурзије.

- У току су анкете међу дјецом и родитељима на којима се изјашњавају о жељеној дестинацији. Ученици моје школе традиционално ће на пет дана отпутовати на Црногорско приморје, тачније у Будву - рекао је Попржен.

На плажама Јадранског мора уживаће и ђаци добојске ОШ “Доситеј Обрадовић”, који ће осим Неума посјетити и Мостар, те парк природе Хутово блато.

- Одабрали смо најповољнију понуду, тако да ће три дана путовања ђаци плаћати 185 марака. Прошле школске године смо први пут након 15-20 година организовали екскурзију, јер су родитељи наших ђака махом повратници и слабог имовног стања - рекао је директор ове школе Ведран Глигорић.

Највећа основна школа у Приједору “Петар Кочић” тренутно спроводи анкетирање родитеља и ђака, који бирају једну од четири понуђене маршруте.

- У питању је путовање кроз РС, односно посјета Требињу, Вишеграду и Јахорини, те три дестинације на мору Игало, Херцег Нови и Будва. Дјеца су до сада махом бирала море, јер већина њих није имала прилику да с родитељима оде на одмор, тако да смо већину екскурзија реализовали у Црној Гори и вјерујем да ће тако бити и сада - рекла је директорица ове школе Горана Босанчић и додала да ће путовање у трајању од пет дана бити организовано прве седмице јуна.

Знаменитости Новог Сада, Београда, Ниша и Крагујевца наћи ће се на мапи ученика осмих разреда требињске ОШ “Јован Јовановић Змај”.

- На екскурзију се иде крајем маја идуће године, а осим посјета културним знаменитостима Србије, ако буде било времена ученици ће обићи и стадионе Партизана и Црвене звезде - рекао је директор школе Дарко Јегдић.

Солидарност

Горана Босанчић истиче да међу ђацима влада велика солидарност те да они чији родитељи имају већа примања најчешће сакупљају новац за своје другаре који нису у прилици да плате екскурзију.

- У сваком разреду има дјеце која су лошијег имовног стања и за њих се увијек сакупља новац. Такође, од туристичке агенције за свако одјељење имамо по једно путовање гратис - рекла је Босанчићева.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана