Jača borba protiv nasilnika

Anita Janković-Rečević
Jača borba protiv nasilnika

Banjaluka - Pakao porodičnog nasilja u Republici Srpskoj lani je pretrpjelo više od 1.300 osoba, mahom žena, a kako bi broj žrtava bio što manji, Vlada RS usvojila je juče Akcioni plan za suzbijanje i sprečavanje nasilja u porodici.

Navedeni dokument s ciljem eliminacije porodičnog nasilja predviđa podizanje svijesti o ovom društvenom problemu, ali i primjenu međunarodnih standarda, uspostavljanje i jačanje sistema zaštite žrtava nasilja nad ženama i nasilja u porodici, te pružanje podrške žrtvama i rad sa počiniocima.

Jedan od ciljeva akcionog plana je unapređenje rada policije, pravosuđa i centara za socijalni rad kroz usavršavanje službenika, te razmjena informacija i iskustava. Predviđeno je i unapređenje evidencije, istraživanja i analiza u oblasti porodičnog nasilja.

U informaciji o postupanju u slučajevima nasilja u porodici u RS za prošlu godinu, koju su ministri juče usvojili, navedeno je da svi subjekti zaštite bilježe blago smanjenje broja slučajeva nasilja u porodici.

- Prema evidencijama Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) RS, lani je od ukupno 1.012 prijava, nasilju u porodici bilo izloženo 1.257 lica ili za 4,5 odsto manje nego godinu ranije, dok evidencije centara za socijalni rad pokazuju da je od ukupno zaprimljena 1.084 obavještenja, porodično nasilje preživjelo 1.356 žrtava, što je za 3,3 odsto manje nego 2017. godine - saopšteno je iz Biroa za odnose sa javnošću Vlade RS.

Najčešće žrtve nasilja, baš kao i prethodnih godina, bile su žene, a u 90 odsto slučajeva muškarci su bili počinioci nasilja.

Izvještaji policije i socijalnih radnika pokazuju da je najveći broj počinilaca, ali i žrtava porodičnog nasilja lani bio u dobu između 31 i 50 godina,  te da su uglavnom trpjeli fizičku i psihičku torturu.

- Nasilje se u najvećem broju slučajeva dešavalo između bračnih i vanbračnih partnera, a bilo je i međugeneracijskog nasilja, oca prema sinu i sina prema ocu - stoji u saopštenju Biroa Vlade.

Dodali su da su osnovni sudovi lani završili 363 postupka porodičnog nasilja, te da su počiniocima najčešće izricane novčane i uslovne kazne.

Predsjednica Upravnog odbora fondacije “Udružene žene” Banjaluka Nada Golubović kaže da je broj žrtava nasilja u Srpskoj daleko veći od onog koji evidentiraju nadležne službe i nevladine organizacije.

- Naš telefon za prijavu nasilja 1264 u prosjeku dnevno zazvoni četiri ili pet puta, ali to je tek deset odsto onih koji trpe nasilje. To je vrh ledenog brijega, u sjeni je mnogo više žena koje trpe i ćute. Nasilje ne prijavljuju zbog stereotipa, predrasuda, a vrlo često jer su ekonomski zavisne od muževa - rekla je Golubovićeva i dodala da žrtve koje im se obraćaju često i ne traže pomoć nadležnih institucija. 

Banjalučki psiholog Aleksandar Milić kaže da se porodično nasilje najčešće dešava krišom, noću, te da su muškarci glavni počinioci jer su superiorniji kako fizički, tako i materijalno i autoritativno.

- Nasilje vrše osobe koje nemaju saosjećanja prema drugim ljudima, to su paranoične individue koje iskrivljeno doživljavaju postupke prema sebi. Impulse agresivnosti ne znaju kanalisati i imaju egocentričnu narav i sve podređuju sebi - rekao je Milić.

Registar računa građana

Vlada je juče usvojila i informaciju u kojoj se navodi da Zakon o Centralnoj banci BiH ne sadrži valjan pravni osnov za uspostavljanje registra računa fizičkih lica u Centralnoj banci BiH, a ovo pitanje je isključiva ustavna nadležnost i obaveza Republike Srpske.

Vlada smatra da se ta materija uređuje pravnim aktom u formi zakona, u skladu sa pravnim sistemom Srpske, saopšteno je iz Biroa Vlade za odnose sa javnošću. Na sjednici je, između ostalog, prihvaćena donacija Vlade Srbije od oko pet miliona KM za izgradnju nove trase magistralnog puta Gacko - Foča, kao i donacija od 1,6 miliona KM za realizaciju projekta “Revitalizacija Starog grada, grad Trebinje”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana