Jabuke šaljemo Rusima, a šljive Nijemcima

Dragana Orlović
Jabuke šaljemo Rusima, a šljive Nijemcima

Banjaluka - Jabuke, šljive, kruške, kao i razno drugo voće i povrće i dalje uvozimo u milionskim količinama u BiH, međutim, u prvih šest mjeseci ove godine porastao je i izvoz svih tih prirodnih plodova, i to za 21,5 miliona maraka nego u istom periodu lani.

Pokazali su ovo podaci Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH, prema kojima je u prvoj polovini ove godine izvezeno 34,2 miliona kilograma voća i povrća vrijednog 75,7 miliona maraka, a lani smo u istom periodu izvezli 25,7 miliona kilograma, čija je vrijednost 54,2 miliona maraka.

Najviše voća u posljednjem periodu iz BiH je izvezeno, kako ističu domaći uzgajivači, u Rusku Federaciju.

- Neke količine voća u januaru izvezli smo i u Norvešku i Finsku, ali ipak najviše ga šaljemo Rusiju, i to jabuke ajdared tipične za naše krajeve, te kruške - rekao je predsjednik Udruženja voćara RS Dragoje Dojčinović.

Kada je riječ o šljivama i malinama, Dojčinović ističe da je najveći izvoz zabilježen u Njemačkoj.

- Domaća šljiva već nekoliko godina ide za njemačko tržište. Malina je ove godine malo zastala sa izvozom, ali i nju uglavnom već dugo šaljemo u Njemačku i ostale zemlje EU - rekao je Dojčinović i dodao da bismo šljive mogli izvesti koliko god je proizvedemo.

Najveći izvoz u Rusiju evidenitran je, kako podsjećaju, zbog ekonomskih sankcija EU protiv te zemlje.

- Na ruskom tržištu sada imamo najbolji plasman voća i da nam nije njih, mogli bismo samo zatvoriti naše voćnjake, jer imamo veliki pritisak od prekomjernog uvoza - naglasio je Dojčinović.

Dodaje da voće i povrće koje nekontrolisano stiže iz uvoza već godinama ugrožava domaću proizvodnju.

- Uvozni proizvodi obaraju nam cijene, što nas jednostavno guši. Nezaštićeno tržište je najveća muka - rekao je on.

Predsjednik Udruženja povrtara RS Brane Mastalo kaže da se od povrtarskih kultura iz BiH najviše izvozi krompir, paprika i luk, i to u Sloveniju i Hrvatsku.

- I od ovogodišnje proizvodnje imaćemo šansu da mnogo toga izvozimo. Nažalost, nećemo imati dovoljno povrća za izvoz, zbog lanjskih gubitaka, sadašnjih visokih temperatura, ali i male podrške nadležnih - tvrdi Mastalo.

On poručuje da nadležni u BiH ne vode dovoljno računa o poljoprivredi i nekontrolisanom uvozu zbog čega su ratari iz godine u godinu u sve većim problemima.

Prema podacima UIO BiH iz uvoza na tržište BiH u prvoj polovini ove godine stiglo je 148,8 miliona kilograma voća i povrća i to u vrijednosti 148,2 miliona maraka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana