Јабуке шаљемо Русима, а шљиве Нијемцима

Драгана Орловић
Јабуке шаљемо Русима, а шљиве Нијемцима

Бањалука - Јабуке, шљиве, крушке, као и разно друго воће и поврће и даље увозимо у милионским количинама у БиХ, међутим, у првих шест мјесеци ове године порастао је и извоз свих тих природних плодова, и то за 21,5 милиона марака него у истом периоду лани.

Показали су ово подаци Управе за индиректно опорезивање (УИО) БиХ, према којима је у првој половини ове године извезено 34,2 милиона килограма воћа и поврћа вриједног 75,7 милиона марака, а лани смо у истом периоду извезли 25,7 милиона килограма, чија је вриједност 54,2 милиона марака.

Највише воћа у посљедњем периоду из БиХ је извезено, како истичу домаћи узгајивачи, у Руску Федерацију.

- Неке количине воћа у јануару извезли смо и у Норвешку и Финску, али ипак највише га шаљемо Русију, и то јабуке ајдаред типичне за наше крајеве, те крушке - рекао је предсједник Удружења воћара РС Драгоје Дојчиновић.

Када је ријеч о шљивама и малинама, Дојчиновић истиче да је највећи извоз забиљежен у Њемачкој.

- Домаћа шљива већ неколико година иде за њемачко тржиште. Малина је ове године мало застала са извозом, али и њу углавном већ дуго шаљемо у Њемачку и остале земље ЕУ - рекао је Дојчиновић и додао да бисмо шљиве могли извести колико год је произведемо.

Највећи извоз у Русију евиденитран је, како подсјећају, због економских санкција ЕУ против те земље.

- На руском тржишту сада имамо најбољи пласман воћа и да нам није њих, могли бисмо само затворити наше воћњаке, јер имамо велики притисак од прекомјерног увоза - нагласио је Дојчиновић.

Додаје да воће и поврће које неконтролисано стиже из увоза већ годинама угрожава домаћу производњу.

- Увозни производи обарају нам цијене, што нас једноставно гуши. Незаштићено тржиште је највећа мука - рекао је он.

Предсједник Удружења повртара РС Бране Мастало каже да се од повртарских култура из БиХ највише извози кромпир, паприка и лук, и то у Словенију и Хрватску.

- И од овогодишње производње имаћемо шансу да много тога извозимо. Нажалост, нећемо имати довољно поврћа за извоз, због лањских губитака, садашњих високих температура, али и мале подршке надлежних - тврди Мастало.

Он поручује да надлежни у БиХ не воде довољно рачуна о пољопривреди и неконтролисаном увозу због чега су ратари из године у годину у све већим проблемима.

Према подацима УИО БиХ из увоза на тржиште БиХ у првој половини ове године стигло је 148,8 милиона килограма воћа и поврћа и то у вриједности 148,2 милиона марака.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана