Јабуке ајдаред повучене с тржишта

nezavisne.com
Јабуке ајдаред повучене с тржишта

Бањалука - Јабуке ајдаред, произвођача "Оги воће" Градишка, повучене су с тржишта БиХ јер су ризичне по здравље посебно дјеце због повишеног нивоа остатака пестицида, саопштили су јуче из Агенције за сигурност хране БиХ.

"Утврђени ниво остатака пестицида у производу није у складу с одредбама Правилника о максимално допуштеним нивоима остатака пестицида у и на храни и храни за животиње биљног и животињског поријекла", саопштено је из Агенције.

Они кажу да су све информације потребне за утврђивање сљедивости, повлачење и опозив произода доставили на даље поступање надлежним инспекцијским органима.

"У оквиру ванредне инспекцијске контроле Републичка управа за инспекцијске послове РС забранила је дистрибутеру промет јабуке ајдаред I, II и III класе произвођача 'Оги воће' д.о.о. Градишка, те наложила повлачење испоручене количине јабука од купаца. Према писменој изјави одговорне особе дистрибутера, купци су обавијештени да су јабуке неисправне и захтијеван је поврат одмах по сазнању о резултатима анализе", наведено је у саопштењу Агенције.

Они истичу да је иницијалном процјеном ризика закључено да краткотрајни унос јабуке с утврђеним остацима активне материје Царбендизам (0,450 мг/кг ± 0,225 мг/кг) представља озбиљан ризик за здравље дјеце, док за одраслу популацију ризик по здравље није озбиљан.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана