Извиђачке авантуре међу корицама монографије

Анита Јанковић-Речевић
Извиђачке авантуре међу корицама монографије

Бањалука - Стотине фотографија и новинских чланака који свједоче о подвизима бањалучких извиђача биће уткано међу корице монографије, на чијој припреми марљиво раде бивши и садашњи чланови одреда “22. април”, а која ће бити објављена поводом њиховог 100. рођендана.

Велики јубилеј бањалучки извиђачи прославиће 2021. године, а монографија би свјетлост дана требало да угледа 2020, као круна рада ове организације.

Старјешина одреда “22. април” Миодраг Станивуковић каже да историја одреда бањалучких извиђача датира од 1921. године, када је у граду на Врбасу основан први стијег извидника и планинки, који је постојао до почетка Другог свјетског рата.

- Током рата на овим просторима није било извиђачких организација, а прва јединица основана је у Загребу 1950. године. Идеја се проширила веома брзо и Бањалучанка Смиља Керкез је у јесен 1952. године основала извиђачку јединицу у женској гимназији у нашем граду, да би први одред био основан у марту 1953. године под називом “Шоша Маџар” - прича Станивуковић и додаје да одред под садашњим именом дјелује од 1970. године.

Истиче да на монографији удруженим снагама раде садашњи и бивши чланови, те да им је циљ да обухвате период од 1921. године до данас.

- Желимо да кроз монографију покажемо чиме се организација бавила и шта сада радимо, да јавности представимо која је наша улога и мјесто у друштву, али и да се присјетимо и одамо почаст бившим члановима - рекао је Станивуковић и додао да ће зборник издати у сарадњи са Независним универзитетом Бањалука (НУБЛ).

Чланови редакције и извиђачког савјета већ су сакупили мноштво фотографија, али и бројне часописе и текстове који су свједоци једног времена, а с обзиром на два рата у поменутом периоду није им било лако да дођу до потребног материјала.

- Било је веома тешко доћи до материјала који смо углавном проналазили у личним архивама бивших чланова до којих смо успјели доћи. У Архиву РС смо нашли пет издања скаутског часопис “Крин”, који је излазио далеке 1923. године у Бањалуци, а незаобилазан и веома важан извор су издања “Гласа Српске”, у којима смо нашли врло лијепе и корисне текстове - објашњава Станивуковић.

Истиче да ће све податке до којих дођу похранити у Архив РС и оставити у аманет будућим покољењима.

- Кроз монографију ћемо доказати да су чланови бањалучке извиђачке организације били авангарда омладине у граду на Врбасу - рекао је Станивуковић и додао да ће новац за издавање зборника тражити у градским и државним буџетима, али и од донатора и чланова који су у могућности да помогну.

Према његовим ријечима, извиђачка организација је од самог оснивања била веома масовна, а данас броји око 120 чланова, који су распоређени у четири старосне категорије, од седам до 11 година, од 11 до 15 и 15 до 18, те одрасли.

- Најбројнија је најмлађа група, коју називамо пчелице и полетарци. Они једном седмично пролазе кроз извиђачки програм, играју се, друже, цртају, упознају нове ствари о свијету који их окружује. Основни циљ нашег дјеловања је образовање и васпитање дјеце и младих. Ту смо да допунимо њихово знања које стекну у школи и породици - каже Станивуковић. Истиче да извиђачи много времена проводе у природи, што је изузетно важно за дјецу која су данас заокупљена таблетима, паметним телефонима и рачунарима, због којих постају све отуђенија.

“Новембарски сусрети”

Милорад Станивуковић каже да извиђачки одред “22. април” током године реализује низ активности, а најзначајнији су “Новембарски сусрети”, који су ове године одржани 43. пут.

- “Новембарски сусрети извиђача” организовани су први пут 1970. године у знак захвалности извиђачима са простора цијеле бивше Југославије који су након земљотреса у Бањалуци притекли становништву у помоћ. Ове године се окупило око 180 извођача из БиХ, Србије, Црне Горе и Хрватске - истакао је Станивуковић и додао да бањалучки одред учествује на бројним такмичењима у региону и остварује запажене резултате.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана