Izučavaju jezike, a nemaju biblioteku

Anita Janković
Izučavaju jezike, a nemaju biblioteku

Banjaluka - Studenti Filološkog fakulteta u Banjaluci nemaju biblioteku iako se studenti u toj visokoškolskoj ustanovi prvenstveno školuju za profesore književnosti na čak šest studijskih programa.

Fakultet je osnovan 2009. godine u okviru Univerziteta u Banjaluci, ali još nije dobio biblioteku i čitaonicu. Poslije razdvajanja od Filozofskog fakulteta kompletan knjižni fond zadržan je na matičnom fakultetu, uključujući i lektire koje su dio programa isključivo na smjerovima Filološkog fakulteta.

- Što je crkva bez zvona ili hirurgija bez operacione sale to je jezički fakultet bez biblioteke. Naši studenti se pate i snalaze na razne načine, jer moraju čitati "brdo" knjiga, a kod nas mogu naći tek ponešto. Kritike, zbornike radova, rječnike sinonima ili velike rječnike iz kojih se uče strani jezici nemaju gdje da nabave - kaže dekan Filološkog fakulteta Mladenko Sadžak.

Dekan ističe da je najviše knjiga zapakovano u kutije i smješteno u garaže u kojima su nekad bili tenkovi, dok se oko 40.000 naslova nalazi u biblioteci Filozofskog fakulteta.

- Knjige su nam razbacane na sve strane. Jedan dio je po kabinetima profesora, najveći dio u depou Filozofskog fakulteta, a veliki broj kupljenih knjiga leži po garažama - istakao je Sadžak.

Istakao je da je ogroman broj knjiga na lagerima izdavačkih kuća u Beogradu, Novom Sadu i Nišu.

- Ne možemo preuzeti knjige koje smo nabavili, jer nemamo gdje s njima. Bogoslovski fakultet, Institut za književnost i mnogi drugi su nam poklonili ogroman broj svojih izdanja koje nismo mogli preuzeti i kojim, nažalost, naši studenti nemaju pristup - priča Sadžak.

Student prve godine italijanskog jezika Suzana Ćulibrk kaže da im je biblioteka prijeko potrebna jer se teško snalaze za knjige.

- Nabavljamo knjige putem interneta, profesori nam neke naslove donose od kuće, nešto nađemo u gradskoj biblioteci. Zbog nedovoljnog broja sve moramo fotokopirati, gubimo u silnim papirima i proces učenja traje mnogo duže nego što bi bio u čitaonici sa pozajmljenim knjigama iz biblioteke - kaže Ćulibrkova.

Do kraja marta naredne godine Filološki fakultet bi trebalo da dobije izvedbeni projekat na osnovu kojeg bi mogla početi izgradnja objekta u kojem bi bila smještena biblioteka.

- Ako uspijemo dobiti izvedbeni projekat, naši studenti bi već početkom naredne akademske godine mogli dobiti jedan sistemski objekat u kom bi, osim biblioteke, bila smještena naučna čitaonica, čitaonica za studente i seminarska čitaonica za strane jezike sa fonolaboratorijama koja bi im olakšala rad i podigla nastavu na viši nivo - zaključio je Sadžak i dodao da uglavnom svi ostali fakulteti u RS imaju opremu potrebnu za rad.

Jezički smjerovi

Na Filološkom fakultetu postoji šest studijskih programa. Osim matičnog srpskog jezika, studenti izučavaju engleski, njemački, italijanski, francuski i ruski jezik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana